Dolar se stabilizovao nakon petodnevnih gubitaka

Dodajte komentar

Dolar je u srijedu blago ojačao prema korpi valuta na međunarodnim tržištima nakon petodnevnog slabljenja, a u fokusu je ulagača govor predsjednice američke centralne banke Fed Janet Yellen, koji bi im trebao pružiti najnovije smjernice.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,2 posto, na 100,56 bodova. U utorak je u jednom trenutku skliznuo na 100,26 bodova, najniže nivoe od 8. decembra.

Američka je valuta pritom ojačala 0,5 posto prema japanskoj, na 113,19 jena. U azijskom trgovanju jutros je nakratko skliznula na 112,57 jena, najnižu nivo u posljednjih sedam nedjelja.

Britanska je funta u nešto mirnijem svijetlu na deviznim tržištima u srijedu skliznula 0,7 posto prema dolaru, na 1,2325 dolara, nakon skoka za više od tri posto – najvećeg dnevnog dobitka prema dolaru od 1998. godine – u jučerašnjem vrlo promjenjivom trgovanju.

Euro je u takvim okolnostima skliznuo 0,25 posto prema dolaru, na 1,0685 dolara.

Sva su valutna kretanja samo djelimična promjena jučerašnjeg smjera“, kratko je kazao valutni analitičar RBC Capital Marketsa Adam Cole.

Po njegovom je mišljenju slabljenje dolara posljednjih dana prije svega posljedica pozicioniranja, koja su se uglavnom fokusirala na dalje jačanje dolara pa su stoga bila izloženija pretjeranim gubicima pod uticajem negativnih vijesti.

Dolar je snažno jačao krajem 2016. godine zbog očekivanja da će fiskalni podsticaji koje predlaže novoizabrani američki predsjednik Donald Trump poduprijeti ekonomski rast i inflaciju, te u konačnici dovesti do bržeg tempa rasta ključnih kamatnih stopa u SAD-u. Stoga će u fokusu ulagača biti današnji govor predsjednice Feda Yellen koji bi im mogao ponuditi nove smjernice u vezi daljih poteza u Fedovoj politici.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *