Hypo kreće u prodaju ogranaka, Deutche Bank kao investicioni savjetnik

Dodajte komentar

Hypo Alpe-Adria banka iduće bi godine ponovo mogla posredno dobiti nove vlasnike. Nakon što je to neko vrijeme preuzimanjem austrijske matične banke bio njemački Bayerische Landesbank, on se potom povukao i prepustio vlasništvo austrijskoj državi, a ta je bankarska grupa sa sjedištem u Klagenfurtu sada u potrazi za privatnim investitorima kojima će na prodaju ponuditi svoju mrežu banaka u regiji jugoistočne Evrope, koju objedinjuje upravljački holding u Austriji.

Prvi korak prema reprivatizaciji napravljen je izborom Deutsche Banke za savjetnika.

Plan je da se regionalna mreža banaka prodaje u paketu u čijoj su mreži njene banke u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Iako u saopštenju austrijske banke stoji samo da je početak procesa reprivatizacije “u skladu s njenom strategijom”, na taj potez Austriju pritiska i Evropska komisija koju treba uvjeriti da je ispunila uslove za primanje državne pomoći.

Za imovinu banaka iz bivše Jugoslavije očekuje se barem 1,5 milijardi eura knjigovodstvene vrijednosti, izjavio je novinarima u Beču predsjednik Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank Gottwald Kranebitter. Kako prenosi Bloomberg, Kranebitter je najavio da do kraja godine treba napraviti uži izbor ponuđača.

Pritisak Evropske komisije
“Želimo pokazati i našim vlasnicima i Evropskoj komisiji da se držimo naših ciljeva”, rekao je. U EK, naime, još preispituju i istražuju jesu li garancije i državna pomoć koje je banka 2009. dobila od države bili potpuno legalni. Austrija je tada preuzela banku kako bi spriječila kolaps u jeku krize nakon što su njeni bivši vlasnici povukli svoje garancije, odnosno nakon što je BLB odlučio izaći iz banke.

Rokovi
Sam proces će potrajati kroz narednih par kvartala, a u okviru i od strane Evropske komisije datog  petogodišnjeg roka,  koji predstavlja praksu i unutar kojeg je reprivatizacija očekivana. U ovom slučaju taj petogodišnji period završava 2014. godine, ističe se u saopštenju.

U tom procesu će biti ponuđeno ključno tržište Hypo Alpe Adria – tržište jugoistočne Evrope – kao jedne cjeline, ne u djelovima. U ovo tržište, na koje vlasnik gleda kao na centar i najvredniji dio svog poslovanja, uložena su značajna sredstva i sa tog tržišta nema povlačenja, već naprotiv, na Jugoistočnu Evropu se u Hypo Alpe Adrii gleda kao na core business, ključno tržište,  gdje Holding za cilj ima osnaživanje i povećanje tržišnog udjela, akviziciju novih klijenata, uz značajne plasmane. I, kako je navedeno u saopštenju, Hypo je tu da ostane.

Kupci van EU
Kad su posrijedi potencijalni ponuđači, prevladava uvjerenje da u tom krugu nisu zapadnoevropske banke. I Kranebitter tako smatra da bi interesante prije svega trebalo tražiti među bankama iz Rusije, Turske ili jugoistočne Azije, ali on ipak ne isključuje ni one iz EU, a pritom je podcrtao namjeru da se proda mreža banaka, a ne pojedinačno.

Prodaja samo u paketu
Ističe se i da je banka potpuno svjesna svojih naknadnih obveza i odgovornosti za privrede regije. Zato je, među ostalim, cilj reprivatizacije očuvanje mreže kao cjeline. Taj korak, kažu, slijedi uspješno restrukturiranje Hypovih banaka kćeri u regiji. Osim šest banaka mreža uključuje i tri leasing društva u pet zemalja.

Više od milion klijenata
Posrijedi je približno 13 milijardi eura ukupne aktive. Mreža ima 4600 zaposlenih, oko 260 poslovnica i više od milion klijenata. Planom je predviđeno da upravljačka funkcija ostane na holdingu sa sjedištem u Austriji. Na pomenutim tržištima Hypo Alpe-Adria ima značajnu tržišnu poziciju.

Hypo Alpe-Adria-Bank AD Podgorica je crnogorski ogranak Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, otvorena 10.aprila 2006. godine. Banka posluje na 10 lokacija u Podgorici, Ulcinju, Herceg Novom, Nikšiću, Baru, Kotoru, Budvi, Pljevljima i Bijelom Polju. Preko 230 zaposlenih opslužuje više od 28 000 klijenta.

BANKAR.ME

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *