Pregled štampe za 30. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Novo odlaganje o isplati akcionara

Advokat Zatvorenog investicionog fonda (ZIF) Eurofond Milan Vujošević priložio je Privrednom sudu prigovor na nalaz vještaka ekonomsko-finansijske struke Hamida Šabovića zbog čega je rasprava u sporu nesaglasnih akcionara protiv tog fonda juče ponovo odložena za 28. decembar.

Švajcarska kompanija VP&K želi 100 odsto PKB-a

Švajcarski VP&K holding objavio je prospekt za preuzimanje preostale 152 hiljade ili oko 21 odsto akcija PKB Herceg Novi po cijeni od 1,9697 eura po akciji.

Osloboditi firme od raznih taksi

Centralna banka (CBCG) preporučila je Vladi da detaljno analiza uzroke dugotrajne nelikvidnosti privrede i kreira program za rješavanje tog problema.

Dnevne novine

Ruskih turista biće još više u Crnoj Gori

Poziv Rusima da ne dolaze u Crnu Goru i tako ostavljaju novac predsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću, koji je nedavno uputio bivši šef Ruskog instituta za strateška istraživanja Leonid Rešetnjikov, i ostale slične političke izjave ne mogu imati negativan uticaj na turistički promet naše države, smatraju turistički poslenici.

Privrednici se žale na loš pravni okvir i administraciju

Portal bezbarijera.me identifikovao je za godinu 143 barijere u poslovanju privrednika, od kojih se većina odnosi na neodgovarajući pravni okvir, neefikasnu administraciju i skupe adminitrativne procedure.

Dan

Termoelektrana slabije radila

Elektroprivreda (EPCG) je za deset mjeseci ove godine proizvela 2,356 hiljada gigavat-sati (gVh) električne energije, što je za četiti gVh-a više od plana predviđenog energetskim bilansom. Od toga je HE Perućica proizvela 790 gVh, Piva 636 gVh, a Termoelektrana Pljevlja 930 gVh. Hidroelektrane su premašile plan predviđen bilansom, dok je TE Pljevlja za 12 odsto ostvarila slabiji rezultat od planiranog.

Kamate koče privredu

Portal bezbarijera.me identifikovao je za godinu 143 barijere u poslovanju privrednika, saopštio je moderator portala Miloš Vuković.

Ne daju im da provjere radove

Glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare kineski CRBC ne pokazuje volju, ni demokratski kapacitet, da izađe u susret Sindikatu građevinarstva i industrije građevinskog materijala (IGM) koji želi da posjeti gradilište na najvećem infrastrukturnom projektu u državi.

Veselin Pejović duplo smanjio proizvodnju

Iako se vlasnik Kombinata aluminijuma (KAP) Veselin Pejović često hvali višemilionskim investicijama u tu fabriku i saradnjom sa međunarodnim partnerima, radnici ne osjećaju nikakav boljitak, niti se po Monstatu vidi ikakav napredak u radu najveće fabrike u zemlji. Štaviše, izvoz aluminijuma je u ovoj i prošloj godini duplo manji nego što je bio prije uvođenja stečaja, 2012. godine.

Pobjeda

Komunalne naknade samo u Crnoj Gori i Africi

Komunalne naknade naplaćuju se samo u Crnoj Gori i u nekim afričkim zemljama, što je u međunarodnim izvještajima jedna od velikih zamjerki našem poslovnom ambijentu. Na toje upozorila i Svjetska banka i u tom dijelu predstoji reforma u svim opštinama kazala je direktorica Direktorata u Ministarstvu finansija Bojana Bošković na konferenciji pod nazivom ,,Bez barijera da posao ne stoji, kojaje održanajuče u Podgorici.

Naplatiti svaki cent poreza i smanjiti zaduživanje

Privrednici i ekonomisti od nove Vlade traže da odlučno i bez oklijevanja primijeni mjere za ubrzanje ekonomskog i socijalnog razvoja.
U Pobjedinoj anketi iz Unije poslodavaca su kazali da rad nove Vlade ne smije karakterisati inertnost i manjak odlučnosti za rješavanje problema koji negativno utiču na težak položaj privrednika.

Jedino dobro što je 170 radnika zaposleno za stalno

Sindikalci Luke Bar su nezadovoljni razvojem situacije u tenderskom procesu za prodaju 30 odsto kapitala u državnom vlasništvu. Jedino dobro je što je 170 zaposlenih na određeno vrijeme dobilo status stalno zaposlenih.Predsjednik lučkog sindikata Savo Nikotić saopštio je medijima da je nezadovoljstvo radnika sve veće, jer sumnjaju da se “tender nekome namješta”.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *