Smanjeni troškovi zaduživanja Italije

Dodajte komentar

Troškovi zaduživanja Italije ošto su pali na današnjoj aukciji obveznica, kojom je obezbijeđeno deset milijardi evra, uz tražnju dvostruko veću u odnosu na ponudu, uprkos obnovljenim tenzijama u evrozoni oko neizvjesnosti u Grčkoj, saopštila je Banka Italije.

Državna blagajna u Rimu prodala je jednogodišnje dužničke hartije vrijedne sedam milijardi evra uz kamatne stope od 2,34 u odnosu na 2,84 odsto iz prethodne slične aukcije održane prošlog mjeseca, prenijela je agencija AFP.

Prodaja tromjesečnih obveznica donijela je tri milijarde evra uz prinose od 0,865 u odnosu na ranijih 1,249 odsto.

Strateg francuske investicione banke “Natiksis” Siril Renja izjavio je da italijanske hartije postaju nešto poput sigurne investicije među krizom pogođenim zemljama evrozone.

“Tržišni gubitnici su Grčka i Španija. Italija se drži dosta dobro, uprkos prilično nepovoljnom kontekstu”, ocijenio je on.

“Tržište pravi sve veću razliku između Italije i Španije. Ono nije glupo i očekuje daljnja razočaranja iz Španije. To je dobra vijest za Italiju, koja je takođe pogođena strahovima od širenja krize”, dodao je Renja.

Nakon smanjenja zabrinutosti investitora i pada troškova zaduživanja početkom godine, tenzije su se prošlog mjeseca vratile u Italiju, a današnje kamatne stope su i dalje dosta iznad onih iz marta.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *