Pregled štampe za 30. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dnevne novine

Bivši radnici kombinata najavili ulazak u Skupštinu

Poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić pozvao je bivše radnike Kombinata aluminijuma (KAP) da danas uđu u Skupštinu, šta su oni, kako je CdM-u kazao predstavnik radnika Nikola Raković, prihvatili.

Prva faza tendera otvorena do 5. oktobra

Prva faza tendera pretkvalifikacioni postupak za dodjelu koncesije za Zičaru KotorLovćen-Cetinje biće otvorena za zainteresovane koncesionare do 5. oktobra ove godine, kazala je predsjednica Tenderske komisije Daliborka Pejović.

Zeleno svijetlo za izmjene i dopune zakona o konverziji

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je Skupštini da usvoji Predlog izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure, koji je podnijela grupa poslanika.

Za usvajanje predloženih izmjena i dopuna, koje je podnijelo 39 poslanika, glasalo je sedam članova Odbora od 11 prisutnih

Potpisan novi Akcionarski ugovor sa A2a

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić potpisao je juče u ime Vlade Akcionarski ugovor između Crne Gore i italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

Novi Akcionarski ugovor, koji će biti na snazi do 31. decembra 2016. godine, potpisali su ministar Kavarić i Oreste Bramanti u ime A2A.

Dan

Varijabile nezakonito isplaćene povlašćenim službenicima

Varijabila za prvi kvartal ove godine, u visini od 90 odsto prosječne zarade, mimo zakona isplaćena je za šest službenika u Direkciji javnih radova, prema podacima koje je dostavio “Danu” predstavnik Demosa na funkciji pomoćnika direktora Direkcije javnih radova po leks specijalisu Jovan Brajović.

Dobili kredit od četiri miliona

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, odobrila je kredit od četiri miliona eura mikrokreditnoj finansijskoj instituciji Alter Modus, kako bi poboljšala servisiranja potreba mikro i malih preduzeća.

Dobili 69,5 miliona

U prvoj polovini ove godine, NLB Grupa je ostvarila 69,5 miliona eura dobiti nakon oporezivanja, što je 30 procenata više nego u prvoj polovini prošle i tako je završila deseti uzastopni kvartal sa pozitivnim rezultatom, saopšteno je iz NLB grupe.

Milić: Penzioneri zaslužuju veće penzije

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić pozvao je poslanike da danas u Skupštini glasaju za izmjene Zakona o PIO i tako doprinesu rješavanju jednog od osnovnih životnih pitanja građana.

Preko 205.000 putnika

Aerodrom Tivat trend rasta, a kako je saopštio direktor Jovan Mačić, do juče je bilo 205,2 hiljade putnika. On je za Radio Tivat kazao da je u uporednom periodu prošle godine bilo 191,8 hiljada putnika.

Vijesti

Mijović: EPCG za rođake i kumove

Dejan Mijović, bivši član borda direktora EPCG po osnovu Sporazimia o fer izborima, koji je nedavno podnio ostavku na tu funkciju, ocijenio je da je ključni glas u prilog gradnje drugog bloka dao Darko Pajović borac za zaštitu planete i protivnik termoelektrana koji je za te svrhe od donatora uzeo (i prevario ih) milione eura.

Mijović tvrdi da će, ukoliko DPS pobijedi na predstojećim izborima, EPCG preuzeti premijerovi najbliži rođaci, kumovi ili prijatelji.

Višku službenika 2,4 miliona eura

Za reformu javne uprave od ove do 2020, godine planirano je da se potroši 8,88 miliona eura. Od te sume 2,4 miliona usmjeriće se na otpremnine zaposlenih, definisano je Vladinom Strategijom za reformu javne uprave od 2016. do 2020. godine koja je usvojena krajem jula.

Danas će u Skupštinu

Poslanik DF-a i lider Radničke partije Janko Vučinić pozvao je bivše radnike Kombinata aluminijuma da danas u 10 sati dođu pred Skupštinu, uđu u nju i ne napuštaju je dok se u praksi ne sprovede Zakon o izmirenju obveza prema njima.

Za usvajanje izmjena fale dva glasa

Predsjednik SNP-a Srđan Milić pozvao je poslanike da danas u Skupštini glasaju za izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i doprinesu rješavanju jednog od osnovnih životnih pitanja građana.

Pobjeda

Otpremnine iz državne kase

Radnicima Jadranskog brodogradilišta Bijela obećano je da će tokom ove ili početkom naredne sedmice dobiti otpremnine zbog kojih su prije 15 dana organizovali protest upozorenja i najavili njihovu radikalizaciju ukoliko im zahtjevi ne budu ispunjeni.

Kavarić: Zaštićen državni interes u EPCG

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić potpisaoje juče u ime Vlade akcionarski ugovor između Crne Gore i italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da su novi akcionarski ugovor, koji će biti na snazi do 31. decembra ove godine, potpisali Kavarić i Oreste Bramanti u ime A2A.

Danas aukcija zapisa vrijednih 21 milion eura

Aukcija državnih zapisa vrijednih 20,96 miliona eura biće održana danas, najavljeno je iz Centralne banke. Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 1. mart naredne godine.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *