Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 30.04.2012. – 04.05.2012.

Dodajte komentar

Praznična trgovačka nedelja okončana je novim laganim padom tržišta, dok je promet bio na uobičajeno niskim nivoima kao i proteklih sedmica.

Ukupan promet u trgovanju bio je 1,2 miliona evra, dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, oslabio dodatnih 0,05 odsto. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu od početka godine beleži minus od 0,9 procenata.

Akcije – Najprometnija hartija bio je gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) koji je zabeležio promet od 25,3 miliona dinara, a celokupna realizacija ove hartije ostvarena je na nivou od 1.670 dinara. Ova kompanija koja se bavi proizvodnjom posuđa i bojlera lani je ostvarila dobit od 5,5 miliona evra, dok je menadžment uprkos teškim uslovima poslovanja i u tekućoj godini projektovao rast prihoda od osam procenata.

Naftna industrija Srbije (NIIS) protekle sedmice je zabeležila promet od 16,3 miliona dinara uz neznatan pad vrednosti na nivo od 644 dinara. Uprkos činjenici da je ova kompanija objavila dobre poslovne rezultate za prvo tromesečje tekuće godine, investitori su i dalje suzdržani što se u velikoj meri može pripisati političkoj neizvesnosti oko predstojećih opštih izbora.

Bečejski Sojaprotein (SJPT) porastao je protekle sedmice 2,5 odsto na 541 dinar sa prometom od 15,6 miliona dinara, premda je gro realizacije ostvareno na nivou od 530 dinara. Beogradski Imlek (IMLK) ostvario je realizaciju od 3,5 miliona dinara, a doprinos većem interesovanju investitora za ovu hartiju dala je sama kompanija koja je najavila sticanje sopstvenih akcija na nivou od 3.100 dinara. Na aukcijskom tržištu najprometnija je bila Goša Montaža (GMON) koja je sa prometom od 2,9 miliona dinara stigla do nivoa od 2.990 dinara uz rast od 15 procenata. Uprava ove kompanija zakazala je i redovnu skupštinu akcionara kojoj je predložena dividenda po akciji u bruto iznosu od 334 dinara.

Bankarske akcije nisu pobudile veću pažnju investitora, ali su medijske špekulacije ponovo bacile svetlo na Komercijalnu banku (KMBN). Pojedini beogradski mediji preneli su najave da bi najveća domaća banka pod kontrolom države mogla postati deo Deutche banke već od leta, što je za sada demantovano od strane EBRD-a koji je posle države najveći akcionar ove bankarske ustanove. Akcije Komercijalne na Beogradskoj berzi zabeležile su rast od 6,7 procenata, ali uz minoran promet od milion dinara. Niška AIK banka (AIKB) nedelju je okončala na nivou od 1.600 dinara uz neznatan promet, dok je beogradska Agrobanka (AGBN) u sedmici u kojoj je ponovo propalo održavanje skupštine akcionara ove banke blago porasla na 906 dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje su zabeležile skroman promet od 0,2 miliona evra, a najprometnija serija A2015 nosila je godišnji prinos od 5,8 procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je samo jedna aukcija državnih trezorskih zapisa. Državne dužničke hartije ročnosti šest meseci i nominalne vrednosti pet milijardi dinara prodate su sa ispodpolovičnim uspehom, dok je prinosna stopa iznosila 10,48 procenata.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *