Dolar pao nakon objave zapisnika s Fedove sjednice

Dodajte komentar

Dolar je u četvrtak kliznuo na najniži nivo prema košarici ključnih svjetskih valuta u sedam nedjelja nakon što je zapisnik sa sjednice američke centralne banke pokazao da njeni funkcioneri nisu skloni podizanju ključnih kamatnih stopa u skorije vrijeme.

Euro je tako ojačao prema dolaru 0,25 posto, na 1,1315 dolara. Nakratko je dostigao i najvišu nivo prema američkoj valuti u sedam nedjelja od 1,1332 dolara.

Dolarov indeks prema košarici ključnih svjetskih valuta nakratko je potonuo na najnižu nivo od 24. juna od 94,324 indeksna boda da bi se potom stabilizovao na 94,460 bodova, što još uvijek znači da je ove nedjelje oslabio 1,3 posto.

Zbog različitih stajališta pojedinih funkcionera o podizanju ključnih kamatnih stopa u fokusu je tržišta bio zapisnik sa julske sjednice Feda. On je pak pokazao da je većina članova odbora za monetarnu politiku optimistična u pogledu ekonomskog rasta ali i da većina njih očekuje slabiji tempo zapošljavanja pa se stoga protive podizanju ključnih kamatnih stopa u kratkoročnoj perspektivi.

Objavljeni je zapisnik razočarao one koji su spekulisali s okretanjem većine članova odbora strožoj monetarnoj politici nakon što je čelnik njujorškog ogranka William Dudley početkom nedjelje kazao da bi ključne kamatne stope mogle biti podignute već u septembru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *