Usporio rast BDP-a eurozone, ubrzala inflacija

Dodajte komentar

Bruto domaći proizvod (BDP) eurozone je u drugom tromjesečju porastao za 0,3 odsto, što je usporavanje u odnosu na rast od 0,6 odsto iz prva tri mjeseca ove godine, prema podacima evropske službe za statistiku Eurostat.

Na godišnjem nivou, BDP eurozone je porastao za 1,6 odsto u odnosu na godišnji rast od 1,7 odsto iz prvog tromjesečja ove godine, navodi se na zvaničnoj internet stranici Eurostata.

Kada je riječ o Evropskoj uniji, BDP 28-članog bloka je porastqao u drugom tromjesečju za 0,4 odsto u odnosu na rast od 0,5 odsto iz prvog tromjesečja, a na godišnjem nivou za 1,8 odsto, što je jednako godišnjem rastu iz prvog kvartala.

Potrošačke cijene u eurozoni su u julu porasle za 0,2 odsto posle povećanja od 0,1 odsto iz juna, tako ad se taj blok, kako navodi agencija Frans pres, udaljio od rizika deflacije.

U međuvremenu, stopa nezaposlenosti u eurozoni se zadržala na 10,1 odsto u junu u odnosu na maj, ali je na godišnjem nivou pala sa 11 odsto iz juna prošle godine, dodaje Eurostat.

U Evropskoj uniji, stopa nezaposlenosti je u junu iznosila 8,6 odsto, što je nepromijenjeno u odnosu na maj, ali je niže nego 9,5 odsto iz juna prošle godine.

To je, kako navodi Eurostat, najniža stopa nezaposlenosti u EU od marta 2009. godine.

Eurostat procjenjuje da je 20,986 miliona ljudi u EU u junu bilo bez posla, od čega 16,269 miliona u eurozoni.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *