Slabiji dolara aktivirao investitore sa Wall Streeta

Dodajte komentar

Dow Jones ojačao je 0,37 odsto, na 18.005 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,33 odsto, na 2.119 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 odsto, na 4.974 boda. Najviše su juče, 0,7 odsto, porasle cijene akcija u industrijskom sektoru, zahvaljujući slabljenju dolara jer bi to moglo podstaći prihode američkih multinacionalnih kompanija s inostranih tržišta.

Posljednjih dana dolar slabi jer su splasnule špekulacije da će američka centralna banka već na ljeto povećati ključne kamatne stope. Zbog toga je juče njegova vrijednost u odnosu na korpu šest valuta pala na najniži nivo u pet nedjelja.

Niži kurs dolara podstakao je i rast cijena sirovina, pa je S&P indeks rudarskog sektora juče ojačao 0,6 odsto. S druge strane, u energetskom su sektoru cijene akcija blago pale, uprkos nastavku rasta cijena nafte.

Slabiji dolar i jačanje rudarskog sektora podržali su tržište. Multinacionalnim kompanijama odgovara slabiji dolar, pa je poskupljenje njihovih akcija podstaklo tržište”, kaže Michael James, direktor u firmi Wedbush Securities.

Zahvaljujući jučerašnjem rastu, Dow Jones indeks probio se, po prvi put od aprila, iznad nivoa od 18.000 bodova.

S&P 500 indeks dostigo je novi najviši nivo za sedam mjeseci, pa je sada samo 15-ak bodova udaljen od najvišeg nivoa u istoriji, dostignute u maju prošle godine.

Uprkos tome, na tržištu vlada oprez, na što ukazuje ispodprosječan obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 6,5 milijardi akcija, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,27 odsto, na 6.301 bod, dok je frankfurtski DAX pao 0,69 odsto, na 10.217 bodova, a pariski CAC 0,61 odsto, na 4.448 bodova.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *