SAD nisu više najkonkurentnija svjetska ekonomija

Dodajte komentar

Sjednjene Države su predale svoj status najkonkurentnije svjetske ekonomije kineskom Hong Kongu i Švajcarskoj, pokazuje izvještaj IMD World Competitiveness Center-a.

Centar IMD World Competitiveness, istraživačka grupa unutar IMD poslovne škole, objavljuje rangiranje svake godine od 1989., koje je široko priznato kao vodeća godišnja ocjena konkurentnosti zemalja.

Izdanje za 2016. pokazuje da je Hong Kong prvi, Švajcarska druga, SAD treći, dok top 10 najkonkurentnijih ekonomija zaključuju Singapur, Švedska, Danska, Irska, Holandija, Norveška i Kanada.

Profesor Arturo Bris, direktor IMD World Competitiveness centra, rekao je da su dosljedna predanost povoljnom poslovnom okruženju u Hong Kongu i švajcarska mala veličina i predanost kvaliteti zaslužni za njihovo uvrštenje na vrh liste.

SAD i dalje imaju najbolji ekonomski rezultat u svijetu, ali postoje mnogi drugi faktori koji se uzimaju u obzir pri ocjeni konkurentnosti. Zajednički obrazac među svim zemljama u prvih 20 je njihov fokus na prijateljske poslovne propise, fizičku i nematerijalnu infrastrukturu i inkluzivne institucije“, rekao je on.

Vodeći bankarski i finansijski centar, kineski Hong Kong, potiče inovacije kroz nisko i jednostavno oporezivanje i ne nameće nikakva ograničenja na tokove kapitala u teritoriju ili van nje.

Hong Kong je takođe kapija za direktna strana ulaganja u Kini, najnovijoj svjetskoj ekonomskoj velesili, a omogućuje kompanijama da pristupe globalnim tržištima kapitala.

Ako se izuzmu Hong Kong i Singapur, istraživanje, međutim, pokazuje da je azijska konkurentnost pala značajno u ukupnom poretku od objavljivanja prošlogodišnjeg izvještaja.

Tajvan, Malezija, Južna Koreja i Indonezija su pretrpjeli značajne padove sa svojih pozicija u 2015., a Kina je za dlaku zadržala svoje mjesto u prvih 25.

Istraživanje otkriva da su neke od najimpresivnijih koraka u Evropi napravile zemlje na istoku, među njima Latvija, Slovačka, ali i Slovenija.

U rangiranju koje obuhvata 61 zemlju, Slovenija je zabilježila napredak za 6 mjesta, sa 49. na 43. poziciju.
Bosne i Hercegovine nema na listi, a od zemlja regije rangirana je još jedno Hrvatska, koja je 58., zadržavši istu poziciju kao i u prošlogodišnjem rangiranju.

Zapadnoevropske ekonomije i dalje se popravljaju, a istraživači naglašavaju postkrizni oporavak javnog sektora kao ključnog pokretača.

Svako rangiranje se temelji na analizi više od 340 kriterijuma koji su izvedeni iz četiri osnovna faktora: ekonomske uspješnosti, učinkovitosti vlade, poslovne učinkovitosti i infrastrukture.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *