G7: Svijet da bude spreman za Bregzit

Dodajte komentar

Svijet mora da bude spreman na izlazak Velike Britanije iz EU, ukoliko tako na referendumu u junu odluče njeni građani, ocijenili su ministri finansija i guverneri centralnih banaka članica Grupe sedam najrazvijenijih država G7.

Oni su na sastanku u japanskom gradu Sendai razgovarali o pripremi za slučaj da Velika Britanija na referendumu u junu odluči da napušta EU, a razmotrili su i suzbijanje finansiranja terorizma i druge teme, prenosi B92.

Ministri G7 su u završnom dokumentu sa sastanka ocijenili da ne samo Britanci, već i svijet mora da bude spreman ukoliko građani Velike Britanije na referendumu u junu glasaju za izlazak iz EU.

“Neizvjesnost raste u svijetu sa geopolitičkim konfliktima, terorizmom, talasom izbeglica, a tu je i mogući izlazak Velike Britanije iz EU Bregzit, što dodatno može da dovede do komplikacija u svjetskoj privredi”, navodi se u završnom dokumentu.

Ministri su potvrdili posvećenost borbi protiv finansiranja terorizma koje teroristima omogućava da izvode napade i šire ideologiju i propagandu preko društvenih mreža.

“Sada smo u operativnoj fazi tokom koje želimo da uvedemo efikasne instrumente za borbu protiv terorizma, jer je to apsolutno neophodno”, rekao je francuski ministar finansija Mišel Sapin i dodao da će primjena dogovorenog akcionog plana biti brza.

Ministri su razgovarali i o monetarnoj politici, javnoj potrošnji i o reformama potrebnim za podsticanje privrednog rasta i o mjerama za sprječavanje utaje poreza i podršku borbi protiv pandemija.

Sastanak u Japanu bio je pripremni za predstojeći samit lidera G7 u srijedu i četvrtak, takođe u Japanu.

Grupu G7 čine Velika Britanija, Francuska, Kanada, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *