I Micubiši godinama lagao o potrošnji goriva

Dodajte komentar

Kompanija Micubiši Motors (Mitsubishi) varala je na testovima o potrošnji goriva kod gotovo svih modela kola prodatih u Japanu u posljednjih 25 godina, objavio je danas list Asahi šimbun, podgrijavši ionako „vruću temu“ o veličini skandala koji je gurnuo ovog proizvođača automobila u krizu, prenosi Tanjug.

Pozivajući se na neimenovane izvore u kompaniji, Asahi piše da je lažiranjem podataka o potrošnji goriva pogođeno na desetine modela automobila prodatih u Japanu od 1991. godine, uključujući limuzine i SUV vozila, poput popularnog modela Pajero.

List takođe navodi da su ponovna testiranja obavljena u kompaniji otkrila da je kod nekih vozila lažiranje potrošnje goriva išlo i preko 15 odsto.

Kompanija se oporavlja nakon što je prošlog mjeseca priznala da je manipulisanje na testiranjima korišćeno godinama, i da su se time služili neimenovani zaposleni, kako bi neke od automobila prikazali efikasnijim u pogledu potrošnje goriva nego što jesu u stvarnosti.

Micubiši je do sada potvrdio da su u ovaj skandal uključena četiri modela i više od 600.000 vozila, pri čemu su svi prodati u Japanu, upozorivši da će taj broj vjerovatno rasti.

Reagujući na tekst u Asahiju, portparol Micubišija je rekao da je firma već jasno stavila do znanja da će broj modela obuhvaćenih skandalom biti povećan, dodajući da „u ovome što je napisano – nema ničeg novog“.

Međutim, novi medijski napisi će vjerovatno pokrenuti spekulacije o tome da su varanjem obuhvaćena i vozila prodata u inostranstvu, čime će ovaj skandal preći granice nacionalnih okvira. Micubiši je prošle godine prodao ukupno oko milion vozila.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *