Poreski dug ponovo može na 12 rata

Dodajte komentar

Vlada je juče usvojila novu uredbu o odlaganju naplate poreskog i neporeskog duga prema kojoj se dugovanja državi po tom osnovu mogu platiti u 12 rata.

Pomoćnik ministra finansija Novo Radović objasnio je da je cilj da se poreskim obveznicima koji se suočavaju sa nelikvidnošću omogući da plate dug na rate uz adekvatnu garanciju. Do sada je na snazi bila ista uredba, koju je oborio Ustavni sud jer nije bila usklađena sa novim zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Stara uredba nije imala jasne uslove o garancijama i planu fiskalne konsolidacije i njegove ocjene. Ne može biti problema u primjeni nove jer je ona usklađena sa novim zakonom, kazao je Radović.

Precizirano je da se zahtjev za odlaganje naplate podnosi Ministarstvu finansija uz instrument osiguranja ili plan fiskalne konsolidacije. Garancija za dug može biti pokretna i nepokretna imovina dužnika, neopoziva bankarska garancija, jemstvo drugog lica i mjenica uz dva žiranta, ili ona koja je avalirana od banke.

Minimalni iznos duga koji je moguće odložiti za fizičko lice je 500 eura, za preduzetnika i malo preduzeće iznad 2.000, za srednje preduzeće preko 20.000 i veliku firmu iznad 50.000. Radović je precizirao da se ne može odložiti dug koji je nastao prilikom obračuna PDV-a, akciza i drugih prihoda nastalih uvozom proizvoda.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *