Pregovori sa bankama: Naknade za majke i preko računa?

Dodajte komentar

Ukoliko dođe do dogovora poslovnih banaka i Ministarstva rada i socijalnog staranja, novac će korisnicima doživotnih naknada biti isplaćivan preko banaka. Naime, pregovori između resora Zorice Kovačević i poslovnih banaka o pronalaženju eventualnog rješenja za isplatu doživotnih naknada preko banaka počeli su juče.To u praksi znači da korisnici doživotnih naknada neće čekati poštara sa novcem svakog mjeseca, već će moći da naknade primaju preko banaka.

Istovremeno će moći da apliciraju za kredite, kupuju na rate i ostvaruju sva prava kao penzioneri i zaposleni građani.

Ovo je posebno važno za žene koje su penziju zamijenile naknadom.

Bili smo na sastanku sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i još nije postignut konkretan dogovor, ali se vodi ka tome da ćemo se u skorije, dogledno vrijeme dogovoriti da naknade s obzirom da su redovna mjesečna primanja prebacimo na banku, što je svakako lijepa vijest za sve korisnike“, kazao je Dnevnim novinama izvor iz jedne podgoričke banke.

Inače, Ministarstvu rada i socijalnog staranja do sada je zaključno sa četvrtim martom pristiglo 21.987 zahtjeva za naknade majki sa troje i više djece i 1.632 zahtjeva roditelja ili staratelja lica koje je korisnik lične invalidnine.

Od tog broja završenih rješenja je 10.032 za majke sa troje i više djece i 1.433 za roditelje ili staratelje lica koje je korisnik lične invalidnine“, kazala je Dnevnim novinama PR Ministarstva rada i socijalnog staranja Lela Vuković.

Podsjetimo, za naknade za majke sa troje i više djece novca ima za narednih pola godina. Kovačević je ranije kazala da zajedno sa Ministarstvom finansija traže novac koji nedostaje u budžetu, a procjena je da će im ukupno trebati između 55 i 60 miliona eura, a za sada fali oko 20 miliona.

Zbog naknada, ali i zbog izglasavanja Zakona o povećanju zarada zaposlenih u javnom sektoru rebalans državnog budžeta je neizbježan. Iz Ministarstva finansija, na čijem je čelu Radoje Žugić, zvanično je saopšteno da će prvih šest mjeseci ove godine biti novčanih sredstava za servisiranje svih obaveza, ali i da će u drugom dijelu godine biti neophodan rebalans budžeta.

Ministarstvu rada i socijalnog staranja do sada je, zaključno sa četvrtim martom pristiglo 21.987 zahtjeva za naknade majki sa troje i više djece i 1.632 zahtjeva roditelja ili staratelja lica koje je korisnik lične invalidnine.

CdM

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *