Igra s “bijesnim pticama” koja je zaradila stotine miliona stvorena je bez puno muke i inspiracije

Dodajte komentar

Angry Birds je jedna od najpopularnijih video igara na svijetu, a stvorena je 2009. godine kad je proizvođač video igara Rovio imao dovoljno novaca za izradu samo jedne igre. Njihov glavni dizajner Jaakko Iisalo je brzo morao osmisliti ideju.

Uvijek sam volio da crtam životinje, pa sam na kompjuteru nacrtao hrpu okruglih ptica s ljutitim obrvama. Zamislio sam jato ljutih ptica koje jure okolo i uništavaju stvari“, prisjeća se Iisalo.

No prvi koncept je bio puno drugačiji od onoga u što se se Angry Birds pretvorile.

Imali biste jato ptica i kad bi dodirnuli prvu, ona bi krenula u napad na strukture jednostavnih boja. Do trenutka kad smo imali prototip, ptice su samo skakale po, recimo, dvorcu. Kad smo igru isprobali s ljudima, oni nisu imali pojma što trebaju da rade. Tad samo shvatili da nam treba prepoznatljivi mehanizam za lansiranje ptica. Osmislio sam malu praćku, ali mi se ona činila previše očitom i jednostavnom, pa smo neko vrijeme isprobavali druge stvari, čak i ljuljaške. No s praćkom, igrači su odmah znali što im je činiti.“, kaže Lisalo.

Zatim su shvatili da im u igri trebaju neprijatelji. Jedini problem je bio što se rok ubrzano bližio, pa je dizajner nacrtao svinju kakvu je crtao od svoje desete godine, što je kasnije potvrdila i njegova majka, piše Guardian.

Sve je moralo biti jako jednostavno, pa sam odabrao jednu od primarnih boja za svaku pticu. A budući da je glavna ptica crvena, svinje sam obojao u zeleno.”

Tri mjeseca nakon lansiranja, igra se pojavila u App Storeu i u trenu je postala hit. Ravio ni dizajneri nisu mogli n da sanjaju da će samo tri godine kasnije, 2012. igrica zaraditi preko 70 miliona dolara.

Čak i danas teško razumijem zbog čega je postigla toliki uspjeh“, izjavio je Iisalo, a kad je Shigeru Miyamoto, dizajner Super Mario Brosa upitan koji bi igru volio da je sam napravio, odgovorio je bez razmišljanja: “Angry Birds”.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *