Drastičan pad stranih investicija

Dodajte komentar

Tokom prva dva mjeseca ove godine zabilježen je neto priliv stranih direktnih investicija u iznosu od 33,3 miliona eura, što je manje u poređenju sa istim periodom prethodne godine kada je neto priliv iznosio 78,1 milion eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore CBCG.

Ukupan priliv stranih direktnih investicija u ovom periodu iznosio je 52,8 miliona eura, dok je istovremeno ostvaren odliv u vrijednosti od 19,5 miliona eura.

Najveći dio ulaganja je imao karakter vlasničkih ulaganja.

“U posmatranom periodu priliv stranih direktnih investicija SDI u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 45,2 miliona eura, što čini 85,5 odsto ukupnog priliva u prva dva mjeseca ove godine. U strukturi vlasničkih ulaganja 16,9 miliona eura se odnosilo na investicije u preduzeća i banke, dok je priliv po osnovu ulaganja u nekretnine iznosio 28,3 miliona eura“, saopšteno je iz CBCG.

Priliv SDI u formi interkompanijskog je duga iznosio je 7,6 miliona eura.
U prva dva mjeseca priliv po osnovu povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosio je 58,2 hiljade eura.

Ukupan odliv stranih direktnih investicija iznosio je 19,5 miliona eura.

“U strukturi odliva najviše se odnosilo na ulaganja rezidenata u inostranstvo koja su iznosila 12,1 milion eura, dok je odliv po osnovu povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u našu zemlju iznosio 7,4 miliona eura“, ističu u CBCG.

izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *