Besplatan internet za crnogorske škole

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Crnogorski Telekom potvrdili nastavak saradnje

Početak ove školske godine za Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Crnogorski Telekom znači nastavak gotovo dvodecenijske saradnje i podrške. Danas je ugovoren nastavak pružanja usluga besplatnog interneta crnogorskim školama, a detalje projekta i dodatne pravce saradnje razmatrali su ministarka prosvjete, nauke i inovacija prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović i Dušan Banović direktor Sektora za razvoj servisa i digitalnu transformaciju u Telekomu.

Crnogorski Telekom već 17 godina pruža podršku obrazovnom sistemu Crne Gore kroz obezbjeđivanje besplatnog interneta za oko 170 osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova u gradovima, a tokom prethodnih godina u projekat su uključene i crnogorske škole u ruralnim i prigradskim područjima. Vrijednost internet paketa koje Telekom besplatno ustupa obrazovnim ustanovama iznosio oko 100 hiljada eura, za prethodnu godinu.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, povodom potpisivanja ovog sporazuma istakla je: „Današnji sporazum nije samo formalni čin, već potvrda naše zajedničke opredijeljenosti da svakom učeniku u Crnoj Gori omogućimo pristup savremenim obrazovnim alatima. Deutsche Telekom Grupa i Crnogorski Telekom su kroz ovu saradnju pokazali svoju predanost društvenoj odgovornosti i razumijevanju važnosti ulaganja u obrazovanje. Ova podrška od neprocjenjive je važnosti za unapređenje obrazovnog sistema. Nastavljamo zajedno, sa jasnom vizijom i ciljem – da svako dijete u Crnoj Gori ima jednaku priliku za kvalitetno obrazovanje. Crnogorski Telekom je pokazao odgovoran i posvećen pristup kroz kontinuirano osiguravanje pristupa internetu i unapređenje digitalnih resursa u našim školama.

Želim da zahvalim Crnogorskom Telekomu na saradnji i podršci našem obrazovnom sistemu, te se nadam da ćemo i ubuduće zajedno raditi na unapređenju obrazovanja u Crnoj Gori“, zaključila je ministarka.

Digitalna inkluzija, naročito u kontekstu obrazovanja predstavlja bazu koja je neophodna i koja se podrazumijeva, a prema riječima Dušana Banovića, Crnogorski Telekom ovim projektom, sektoru koji oblikuje buduće generacije, u kontinuitetu omogućava bezbrižan odnos u segmentu pristupa internetu.

„Telekom obezbjeđuje besplatan internet za oko 170 obrazovnih ustanova, a u projekat, shodno iskazanim potrebama od strane Ministarstva, uskoro uključujemo dodatnih 90 škola i predškolskih ustanova. Suvišno je govoriti o važnosti adekvatne internet povezanosti. Crnogorski Telekom je obezbijedio fundament – potrebna je i nadogradnja, osposobljavanje za upotrebu savremenih tehologija, koje bi trebalo da kvalifikuju mlade ljude za napredna okruženja. Deutsche Telekom Grupa i Crnogorski Telekom digitalnu inkluziju tretiraju kao strateški cilj, na kojem se radi, oko čijih segmenata se kreiraju projekti i kampanje – daleko od deklarativnog dekora. Ove godine smo omogućili i korišćenje usluga elektronskog potpisa svim brucošima UCG i voljni smo da idemo dalje. Crnogorska privreda se u perspektivi oslanja na mlade ljude koji se oblikuju, stiču znanja, vještine i radne navike u okviru obrazovnog sektora, zato je potreban odgovoran odnos, učešće, suštinski doprinos, kontinuitet i saradnje, baš poput ove danas potvrđene“, kazao je Banović.

Nastavak saradnje na projektu pružanja usluga besplatnog interneta školama, osim širenja interneta na nove područne jedinice i oko 90 drugih ustanova u skladu sa potrebama Ministarstva i obrazovnog sistema, podrazumijeva i nastavak dosadašnje saradnje, a to je pružanje usluge besplatnog interneta svim matičnim jedinicama osnovnih i srednjih škola, te predškolskim ustanovama, kao i poboljšavanje infrastrukture za ustanove za koje postoje preduslovi za prebacivanje na savremenija rješenja.

Podijeli ovaj članak