Euribor na najnižem nivou u posljednjih godinu dana

Tromjesečni euribor (3M) tokom posljednjih deset mjeseci nalazi na silaznoj putanji, pa je tako od četiri odsto sredinom novembra 2023. godine stigao do trenutne vrijednosti od 3,49 procenata.

Šestomjesečni euribor (6M) stigao je od maksimalnih 4,14 odsto u oktobru prošle godine do trenutnih 3,36 procenata.

Kako su ranije ocijenili bankari sa kojima je razgovarao Biznis.rs, ne treba očekivati da će se euribor vratiti na onako niske vrijednosti ili čak na negativne stope koje je godinama imao, ali bi u narednom periodu mogao da se stabilizuje u opsegu od dva do 2,5 procenta.

Evropska centralna banka je na svom poslednjem sastanku u julu odlučila da ne menja kamate, pošto je mesec dana ranije smanjila kamatne stope prvi put od 2019. godine.

Kamatna stopa za glavne operacije refinansiranja sada je na nivou od 4,25 odsto, kamatna stopa na graničnu kreditnu liniju 4,50 odsto, a kamata na depozitnu liniju 3,75 procenata.

Prema preliminarnim prockenama Eurostata, statističkog zavoda Evropske unije, očekuje se da će godišnja inflacija u eurozoni u avgustu tekuće godine iznositi 2,2 procenta, što je pad u odnosu na 2,6 odsto u julu. Posmatrajući glavne komponente inflacije u eurozoni, usluge bi mogle da imaju najvišu godišnju stopu u avgustu (4,2 odsto u poređenju sa 4,0 odsto u julu), a zatim hrana, alkohol i duvan (2,4 odsto u poređenju sa 2,3 odsto).

Biznis.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak