Godinama varali kupce: Američki lanac u velikom problemu

“Volmart” je jedan od najvećih i najpoznatijih trgovinskih lanaca u SAD sa više od 11.000 lokala u 27 zemalja.

U 2022. je devetu godinu zaredom proglašena za najveću svjetsku kompaniju po prihodima, ali ovaj gigant se suočava sa sve više tužbi u posljednje vrijeme, između ostalog, za varanje kupaca.

Tužba koja je najviše odjeknula jeste za neetično vaganje i pakovanje svinjskog i živinskog mesa i ribe u supermarketima pri čemu su obmanjeni kupci. Iako je sve vrijeme negirao optužbe, “Volmart” je uspio da se nagodi za iznos od 45 miliona dolara.

Kupci koji su kupovali u spornom periodu dobili su pravo da uz račun ostvare povraćaj novca u iznosu od 2 odsto.

Consumer Reports je izanalizirao kako su varali nesmotrene kupce.

Sistem naprosto povećavao težinu

Komad mesa težio je 15,28 funti, što znači da je kupac na sniženju trebalo da ga plati 15,07 umjesto redovnih 22,76 dolara, ali kompanija se dosetila trika – prilikom obračuna, sistem je naprosto povećao težinu proizvoda upravo toliko da cijena dosegne redovnu, pa je potrošač na kraju zapravo platio puni iznos umjesto akcijskog, prenijela je Slobodna Dalmacija.

Drugi primjer odnosi se na pakovane svinjske šnicle – snižena cijena na polici je 4,16 dolara za funtu (0,454 kg) dok redovna na paketu iznosi 5,17 dolara pa bi paket težine 1,98 funti na popustu trebalo da košta 9,25 umesto 10,24 dolara. Zahvaljujući triku, potrošač je platio pun iznos, a ne umanjenu cijenu proizvoda.

Povlačanje proizvoda

Povlačenje proizvoda je svakodnevna pojava u trgovačkoj industriji, ali se čini da nikad nije imala veći opseg. Mnogi najveći brendovi povlače veliku količinu robe kojoj je rok istekao ili nije bezbjedna za kupce.

Upravo taj problem je imao i “Volmart”, kao i mnogi američki supermarketi. Sladoled, kafa i viršle povučeni su sa polica u njihovim prodavnicama, a sada je Uprava za hranu i lijekove (FDA) najavila povlačenje još svježih proizvoda, tako da je konačna cifra 27. Proizvodi su distribuirani u 17 država i, pored “Volmarta”, prodavani su u maloprodajnim objektima kao što “Aldi i Kroger”, piše Kvarc.

Najveći procenat povučene robe predstavljaju prehrambeni proizvodi, svježi ili zaleđeni, a slede kućni aparati, igračke za djecu i odeća.

Kad je riječ o hrani, najopasnije je prisustvo salmonele, aflatoksina, listerije i sličnih štetnih supstanci, a nerijetko se desi da u proizvodu bude pronađen ostatak metala, drveta ili plastike, prenosi Blic.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak