Milijarder je prvo zabranio rad od kuće, a sada želi ukinuti i pauze za kafu

 Chris Ellison: Ne može se raditi tri dana sedmično, a primati plata za pet dana.
Osoblju rudarske kompanije milijardera Chrisa Ellisona već je zabranjeno raditi od kuće, a sada bi i izlazak na kafu mogao biti ukinut.

“Želim ih držati zatvorene cijeli dan”, rekao je Ellison, izvršni direktor Mineral Resources Ltd.
“Ne želim da napuštaju zgradu, tako da ne želim ni da šetaju po šoljicu kafe. Prije nekoliko godina smo shvatili koliko to košta”, dodao je.
Ellison se zalagao za prednosti rada u dvije godine starom sjedištu firme u Perthu, koje ima kafić, restoran, teretanu, jaslice, sobu za razmišljanje i velnes centar.

Šezdesetsedmogodišnji veteran rudarstva rekao je da su radnici “voljeli raditi” u zgradi i da su ih njeni objekti “držali prikovanim” tamo.
“Imam politiku zabrane rada od kuće”, rekao je u transkriptu razgovora s analitičarima, nakon ažuriranja zarade. “Volio bih da se svi ostali uključe u to, što prije to bolje. Ne možemo dozvoliti da ljudi rade tri dana u sedmici i primaju platu za pet dana”, kaže Ellison, čija je politika rada iz kancelarije izuzetak u Australiji.

Tamo je rad od kuće postao uobičajen za kancelarijske radnike. Mnoge kompanije dozvoljavaju svojim zaposlenima rad na daljinu najmanje dva dana u sedmici, a mnogi roditelji prihvataju novootkrivenu fleksibilnost.
Za one koji “žongliraju” s gustim radnim rasporedom i djecom, Ellison kaže da će dnevni centar kompanije naplaćivati samo 20 australijskih dolara (13,58 američkih dolara) dnevno, u poređenju s uobičajenim troškovima od oko 180 australijskih dolara po danu.
“Ostavite djecu u susjednom objektu”, rekao je i dodao: “Nahranićemo ih, ali mama i tata će raditi iz kancelarije.”

 

Podijeli ovaj članak