Hladna reakcija investitora na odlične rezultate Nvidije

Uoči septembra, koji se za berze smatra najgorim mjesecom u istoriji, indeksi su ponovo u rekordnom području, iako je ovaj put Nvidia, uprkos premašenim kvartalnim postignućima, usporila njihov rast.

Finansijski Super Bowl, Nvidijina tromjesečna objava prihoda, doživio je neobičan zaokret. Rezultati ovog proizvođača visokoperformansnih čipova ponovo su bili izvanredni, ali reakcija tržišta bila je mlaka. U tri mjeseca do kraja jula Nvidia je imala 30 milijardi dolara prihoda, što je 122 odsto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dobit je iznosila 16,6 milijardi (68 centi po dionici), odnosno 168 odsto više. Hopper čip, koji je specijalizovan za učenje jezičkih modela i generativne aplikacije umjetne inteligencije, i dalje je izuzetno poželjan, a još više Blackwell, za koji Nvidia priznaje da ima nekih problema; to su uglavnom kašnjenja u isporukama.

Microsoft, Amazon, Meta i Google su tehnološki giganti koji više ne mogu zamisliti poslovanje bez Nvidije, budući da koriste njene čipove za razvoj svojih AI modela. Milijarde dolara se slijevaju u ovaj sektor, a sve to napuhuje Nvidijin profit. Iako je u svom drugom fiskalnom tromjesečju nadmašila tržišna očekivanja u svim segmentima, a predvidjela je i odlično poslovanje za tekuće tromjesečje, Nvidijine su akcije dan nakon objave rezultata pale više od šest odsto. Tržište je očigledno razmaženo i već pokazuje znakove usporavanja. Pogotovo s bruto maržom koja se malo smanjila, ali je i dalje fantastična na dobrih 75 odsto.

Iznad svega: cijena Nvidijine akcije već je porasla za 236 odsto prošle godine, a ove godine za dodatnih 150 odsto, što je čini najprofitabilnijom akcijom unutar indeksa S&P 500. Put prema gore jednostavno više nije tako očigledan. Slični obrasci vidljivi su i u ostalim kompanijama iz grupe Sedam veličanstvenih, dok konačno jača uloga takozvanih “value” akcija (podcijenjenih akcija iz zrelih industrija koje isplaćuju visoke dividende). Rotacija u ovaj sektor bila je očigledna prošlog mjeseca (nakon objave inflacije u SAD-u za jun), budući da je 61 odsto akcija S&P 500 nadmašilo ovaj referentni indeks, dok je samo 14 odsto tih kompanija nadmašilo indeks tokom prošle godine.

Činjenica da rast više nije usmjeren samo na velike tehnološke kompanije pokazuje dobro stanje Vol Strita. U avgustu su, uprkos previranjima 5. avgusta, indeksi završili u plusu, S&P 500 je porastao za 2,3 odsto. To što je i prošle sedmice bio u uzlaznom smjeru, uprkos padu Nvidije (S&P: +0,2%), u velikoj je mjeri zasluga dviju ohrabrujućih makroekonomskih najava. Prema posljednjoj reviziji, rast američke ekonomije u drugom je tromjesečju iznosio tri odsto, u poređenju sa samo 1,4 odsto u prvom. Dakle, nema prijetnje od recesije, a inflacija i dalje opada. Julski indeks cijena PCE za izdatke za ličnu potrošnju porastao je na mjesečnom nivou za 0,2 odsto, a na godišnjem za 2,5 odsto.

Izvor: seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak