Von der Leyen poziva na renesansu nuklearne energije u Euvopi

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ima jasan stav o tome kako riješiti energetski problem bez ruskog gasa, a izjasnila se i za nuklearnu energiju, ali takvo razmišljanje nije dobro prihvaćeno kod mnogih u Njemačkoj.

U kontekstu globalne energetske situacije, von der Leyen je pozvala na razvoj nuklearne energije. “Moramo proizvoditi sopstvenu energiju”, rekla je na bezbjednosnoj konferenciji u Pragu.

Prema njenim riječima, to zahtijeva više energije iz obnovljivih izvora, više nuklearne energije i efikasniju reprodukciju.

Kao argument za ovaj zahtjev istakla je rusku agresiju na Ukrajinu.

“Zajedno sa ukrajinskim gradovima sada su uništeni temelji bezbjednosti na koje smo računali”, rekla je, prenosi Energetika.me.

Rekla je da su decenijama mnogi objašnjavali da je ekonomsko umrežavanje pravi izvor bezbjednosti i da Evropa kupuje ruski gas.

“To je trebalo da garantuje da Rusija nikada više neće započeti novi rat na starom kontinentu”, rekla je von der Leyen, priznavši da je to “zabluda”.

Političarka, inače članica njemačkog demohrišćanskog CDU-a, u svom govoru nije rekla smatra li da bi se Njemačka, koja se tek prošle godine povukla iz nuklearne energije, sada tome trebala vratiti.

Inače, bila je u tri vlade Angele Merkel, uključujući i onu koja je 2011. odlučila da se Njemačka povuče iz nuklearne energije.

Većina članica Evropske unije ima ili razvija nuklearnu energiju.

Podijeli ovaj članak