Ovo su 50 najvrednijih kompanija na svijetu

Tržišna kapitalizacija (tržišna kapitalizacija) je uobičajena mjera vrijednosti kompanije koju određuje tržište dionica. To je zato što se može lako izračunati množenjem otvorenih dionica kompanije sa trenutnom cijenom dionica.

U infografici koju donosi Visualcapitalist pogledajte 50 najvrednijih kompanija na svijetu prema tržišnoj kapitalizaciji u 2024. godini, na osnovu podataka Companiesmarketcap.com od 26. avgusta.

Source: Visualcapitalist.com

Kompanije u ovoj infografici označene su bojama prema industriji, naglašavajući dominaciju tehnološkog sektora na globalnim berzama.

TOP 10

Source: Visualcapitalčist.com

Ukupno, 50 najboljih svjetskih kompanija predstavlja tržišnu kapitalizaciju od 34 biliona dolara. Najveće industrije u okviru ovih 50 najboljih su Tehnologija (19,3T dolara) i Zdravstvo (3,8T dolara).

Tehnološka dominacija je uglavnom zahvaljujući američkim kompanijama od trilijuna dolara kao što su Apple i Nvidia , iako su i druge zemlje zastupljene ovdje. Ovo uključuje tajvanski TSMC , čije su dionice koje kotiraju na NYSE porasle za preko 60% od početka godine u 2024.

Ovdje je prisutna i najvrednija kineska kompanija Tencent . Tencent se trenutno procjenjuje na oko 450 milijardi dolara – što je znatno niže od njegove vrhunske vrijednosti od 916 milijardi dolara u februaru 2021.

Berkshire Hathaway blizu marke od 1 bilion dolara
Gledajući negdje drugdje u ovoj grafiki, možemo vidjeti da Konglomerati predstavljaju tržišnu kapitalizaciju od 1,5 biliona dolara. Konglomerat je obično velika kompanija koja posjeduje kontrolne udjele u mnogim drugim kompanijama.

Najvrednija kompanija ovog tipa je Berkshire Hathaway Warrena Buffetta , koja je vrlo blizu da postane najnovija dionica od triliona dolara. U proteklih pet godina, njene akcije su porasle za skoro 130%.

Podijeli ovaj članak