Cijena vina će se uvećati od 14 do 20 odsto

koliko Skupština usvoji izmjene Zakona o akcizama kojima Vlada predlaže da se na „mirna vina“ uvede akciza od 25 centi po litru, to će kompaniju Plantaže godišnje koštati oko milion eura, što će, kako su kazali Pobjedi, ugroziti njihovo poslovanje i konkurentnost na tržištu. Da je takav scenario izvjestan, kako su naveli, govori i podatak da je nakon uvođenja akcize na prirodne rakije, prodaja ovog proizvoda opala za čak 85 odsto.

Poslanici će naredne sedmice započeti raspravu oko više zakona u cilju realizacije programa ,,Evropa sad 2“, među kojima je i Zakon o akcizama, kojim bi trebalo da se obezbijede dodatni prihodi za budžet, kako bi se finansirao deficit Fonda PIO zbog smanjenja doprinosa na račun uvećanja minimalnih zarada na 600 i 800 eura. Ti zakoni predstavljeni su u Nacrtu fiskalne strategije, a i pored brojnih kritika, iz Vlade su jedino uvažili, i to djelimično, zahtjeve malih vinara, pa će u odnosu na Plantaže plaćati duplo nižu akcizu, odnosno 12,5 centi po litru.

Veće cijene 

Plantaže godišnje proizvedu oko devet miliona litara vina i sa preko 2.000 hektara vinograda čine 90 odsto ukupnih vinogradarskih površina, dok preostalih 116 registrovanih vinarija ukupno godišnje proizvede oko 400.000 litara. Ukazujući na značaj ove kompanije za Crnu Goru, iz Plantaža navode da su zbog rasta troškova već planirali da povećaju cijene, ali da nijesu očekivali dodatno povećanje na račun akciza.

– Uvođenje akciza na mirna vina od 25 eura po hektolitru imaće negativan uticaj na poslovanje naše kompanije. Ova mjera će neminovno dovesti do povećanja cijena vina u maloprodaji, što će uticati na našu konkurentnost na tržištu i dovesti do pada prodaje. Procenat povećanja cijena zavisiće od zapremine boce, jer će svaka boca biti različito opterećena iznosom akcize. Kompanija najviše prihoduje na domaćem tržištu, pa bi porast cijene od 30 centi po litru odnosno 20 centi za 0,75 l značajno uticao na povećanje cijena proizvoda niže cjenovne kategorije do pet eura. Preciznije, efekat obaveze plaćanja akcize na mirna vina bi bio veći od 25 centi po litru, jer akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a. Imajući to u vidu, uvođenje akcize na vino dovešće do uvećanja cijena za 14 do 20 odsto, u zavisnosti od zapremine ambalaže, što predstavlja značajno procentualno uvećanje – navode iz Plantaža dodajući da će najveće povećanje cijena osjetiti potrošači vina nižih cjenovnih kategorija.

Rast troškova 

Vinska industrija se, kako kažu, posljednjih godina na globalnom nivou, srijeće sa rapidnim rastom troškova proizvodnje zbog inflacije, geopolitičke i klimatske situacije. Sve to dovodi do niže profitabilnosti ove grane poljoprivrede i smanjenja površina vinograda u svijetu, a ni u Crnoj Gori situacija nije bolja.

– Konstantan rast troškova proizvodnje, dominantno, repromaterijala i energije, stvara pritisak na povećanje prodajnih cijena, pa bi dodatni trošak, na već rastuće troškove proizvodnje, uvećao otežavajuće faktore poslovanja, koji su prisutni na tržištu već nekoliko godina. To će, svakako, najviše uticati na Plantaže, kao nosioca kompletnog sektora u Crnoj Gori – ukazuju iz Plantaža.

Uz već postojeću obavezu za akcize na rakiju koja ih godišnje košta oko pola miliona eura, još dodatni milion Plantaže bi morale da obezbijede za ovaj namet. Osim toga, dodatni teret bi im stvorilo i to što moraju imati instrumente obezbjeđenja plaćanja akciza na nivou prosječne vrijednosti jednodnevnih zaliha u prethodnoj godini.

– Uvođenje obaveze za akcizu iziskuje višemilionske obaveze po ovom osnovu. Upravo su ovo i razlozi zbog čega zemlje koje su proizvođači vina uglavnom nemaju akcize na vino ili imaju simbolično niske akcize, jer se time stvara dodatni pritisak domaćim proizvođačima koji čine značajan dio ukupnog izvoza zemlje. Pad prodaje, posljedično, može dovesti i do nastajanja viškova proizvedenog vina u Crnoj Gori, što neminovno dovodi i do smanjenja zasada pod vinovom lozom i, na kraju, ne ide u prilog promovisanja Crne Gore kao vinske destinacije pred ulazak u EU – upozoravaju iz Plantaža.

Najviše akcize u regionu za rakiju

Da je ovo već viđen scenario, kako ukazuju iz Plantaža, govori i efekat uvođenja akciza na prirodne rakije.

– Tada je u roku od svega nekoliko godina obim prodaje višestruko opao, a to je bio segment na kome su Plantaže temeljile svoju profitabilnost. Količinski, u posljednjih 20 godina, od uvođenja akcize, prodaja prirodnih rakija Plantaža je opala za čak 85 odsto. U poređenju sa zemljama okruženja kod nas je akciza najveća. Za rakiju 40 odsto alkohola na 0,7 l akciza iznosi 1,20 eura, u Hrvatskoj 2,24 eura, dok je kod nas ta akciza 3,50 eura – kazali su iz Plantaža čija se vina sa pedesetak etiketa svih kategorija prodaju po cijenama od 1,31 euro do 125 eura, piše Pobjeda.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak