Izmjena studije, pa gradnja “Jadrana” na poluostrvu Suka u Ulcinju

Prištinska kompanija “Royal” koja treba da izgradi luksuzni hotel “Jadran” na poluostrvu Suka u Ulcinju ima rok od godinu dana od usvajanja Državne studije lokacije (DSL) za taj sektor, koja obuhvata nepokretnosti koje su predmet tog dokumenta, da inovira tehničku dokumentaciju, da započne gradnju u roku od tri mjeseca od dana prijave građenja, kao i da završi radove u roku od 48 mjeseci od dana prijave građenja objekta.

To je, kako je rečeno “Vijestima” u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom, definisano aneksom IV ugovora za gradnju hotela, koji je državno preduzeće s kosovskim investitorom potpisalo u aprilu 2023. godine.

Investitori su u prvoj polovini 2023. godine najavili početak radova za septembar te godine, ali su u međuvremenu, prema saznanjima “Vijesti”, tražili izmjene i dopune DSL-a, koje je Opština proslijedila Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Iz ovog Vladinog resora “Vijesitma” su kazali da su izmjene i dopune plana u fazi nacrta i da će trebati još vremena dok se konačni predlog ne dostavi Vladi na usvajanje.

Prethodno, iz odgovora prištinske kompanije na pitanja “Vijesti” nigdje se ne pominje DSL-a već da se na osnovu dobijene katastarske dokumentacije – posjedovnog lista, odmah pristupilo radu na projektu koji mora biti usaglašen s međunarodnim hotelskim brendom.

“Ugovor o izradi Izmjena i dopuna DSL-a, na zahtjev Opštine Ulcinj, zaključen je 31. 5. 2023. godine s rukovodiocem izrade plana. Urađen je Nacrt plana koji je dostavljen na mišljenje organima za tehničke uslove. Nakon prikupljenih pozitivnih mišljenja predstoje aktivnosti na utvrđivanju Nacrta plana od strane Vlade i sprovođenje Javne rasprave. Potom slijede aktivnosti na izradi Izvještaja s javne rasprave i izrada Predloga plana, koji se dostavlja Vladi na donošenje”, pojasnili su u Ministarstvu proceduru do konačnog usvajanja izmjena i dopuna DSL-a, koja bi mogla potrajati zbog specifičnosti ambijentalne vrijednosti prostora, zaštite autentične kulturno-istorijske urbane cjeline, životne sredine…

Iz ovog resora su kazali da je Opština Ulcinj kao jedan od razloga za izmjenu i dopunu ove DSL navela da je neophodno izvršiti izmjene tekstualnog i grafičkog dijela za lokaciju bivšeg hotela “Jadran”, koje predstavljaju barijeru za investiciju na toj lokaciji.

Ministarstvo je nakon toga pokrenulo aktivnosti na pripremnim poslovima za izradu Izmjena i dopuna DSL-a – donesena je Odluka s programskim zadatkom, Odluka o određivanju rukovodioca izrade…

U Programskom zadatku je, između ostalog, navedeno da je zahvatom plana obuhvaćen prostor sektora 63 prostornog plana posebne namjene za Obalno područje Crne Gore – zona morskog dobra i obuhvata stjenovitu obalu, makiju, izgrađenu obalu oko zidina Starog grada s pristaništem, privezište Kacemu, Malu plažu, odnosno postojeće zaštićeno prirodno područje, naseljsku strukturu, površine za turizam.

“Imajući u vidu da je prostor obuhvaćen zahvatom, kao i njegovo zaleđe, u najvećoj mjeri je izgrađen i da bi kao takav mogao da predstavlja resurs za razvoj ovog područja, potrebno je planirati njegovu dokategorizaciju ka ekskluzivnoj turističkoj namjeni. Kroz izradu izmjena i dopuna DSL-a potrebno je, u skladu s planskom dokumentacijom višeg reda, planirati turističke sadržaje uz poštovanje svih ograničenja, kako s aspekta zaštite kulturnih dobara, imajući u vidu da se prostor nalazi u neposrednom okruženju kulturno-istorijske urbane cjeline Starog grada i jedinstvene ambijentalne vrijednosti, tako i s aspekta zaštite životne sredine i drugih ograničenja poput klimatske promjene, erozija, seizmika, a sve u cilju očuvanja ambijenta, identiteta i osobenosti po kojima je predmetno područje prepoznatljivo”, kazali su u Ministarstvu.

Navode da je kroz izradu izmjena i dopuna DSL-a potrebno maksimalno očuvati postojeće javne površine, uz posebnu zaštitu zelenih površina.

Takođe, dodaju, potrebno je kroz planerski postupak preispitati mogućnost realizacije sadržaja koje je predložilo Morsko dobro, a koji se odnose na produženje lukobrana lučice Kacema zbog veće sigurnosti i funkcionalnosti, izgradnje podvodnog napera na zapadnom kraju Velike Skele radi umanjenja snage talasa i njihovog razornog dejstva na postojeće izgrađene strukture, izgradnje navoza za izvlačenje čamaca s pristupnom saobraćajnicom na istočnom kraju Male plaže i izgradnju nove DTS 10/0,4kV 630kVA u blizini Velike Skele – Starog grada Ulcinja radi napajanja objekata na Velikoj Skeli budući da su postojeći kapaciteti preopterećeni.

Iz Vlade su, kada je potpisan aneks ugovora, u aprilu 2023. saopštili da su se stvorili svi neophodni uslovi za valorizaciju lokaliteta nekadašnjeg hotela “Jadran” i investiciju vrijednu više od 40 miliona eura.

Igre oko administrativnih ili nekih drugih prepreka za izgradnju Jadrana traju već cijelu četvrtinu vijeka.

Morsko dobro nije nadležno za parking

Kada je u pitanju parking koji se nalazi sada na lokaciji hotela “Jadran”, u Morskom dobru kažu da oni ne izdaju odobrenje za postavljanje privremenih lokacija.

Pojasnili su da je ugovorom definisano da investitoru za sve vrijeme trajanja ugovora ustupaju na nesmetano korišćenje i održavanje prostora nepokretnosti koje su predmet tog akta.

“Zahvat Ugovora uključuje i katastarsku parcelu 3574, na kojoj je programom planirana lokacija 4.1 – privremeno parkiralište. Odobrenje za rad privremenih lokacija za postavljanje privremenih objekata ne izdaje Morsko dobro već nadležni organ lokalne uprave”, kazali su iz državnog preduzeća.

Podijeli ovaj članak