Zbog presuda protiv države isplaćeno 5,5 miliona eura

U periodu od početka aprila do kraja juna ove godine, sa glavnog računa Državnog trezora po osnovu izvršnih presuda, rješenja o izvršenju u odnosu na nepostupljena rješenja odnosno fakture, isplaćeno je ukupno 5.528.846,60 eura, pokazali su podaci Ministarstva finansija i Direktorata državnog trezora.

U izvještaju objavljenom na sajtu Vlade koji potpisuje Zaštitnica imovinsko pravnih interesa, Bojana Ćirović, navodi se da je Zaštitnik u II kvartalu ove godine ukupno primio 2.787 tužbi kojima su pokrenuti parnični postupci pred Osnovnim sudovima u Crnoj Gori, Privrednim i Vrhovnim sudom Crne Gore.

Od ukupnog broja primljenih tužbi, kancelarija Zaštitnika u Podgorici primila je 1.317 tužbi u postupcima vođenim pred Osnovnim sudom u Podgorici, Nikšiću, Cetinju i Danilovgradu i Privrednim sudom, dok je kancelarija u Kotoru zaprimila 398 tužbi (postupci pred Osnovnim sudom u Kotoru, Herceg Novom, Boru i Ulcinju).

Tačno 1.072 tužbe primila je kancelarija u Bijelom Polju (postupci vođeni pred Osnovnim sudom u Bijelom Polju, Kolašinu, Beranama, Pljevljima, Žabljaku, Plavu i Rožajama). U odnosu na I kvartal, broj zaprimljenih tužbi u ovom kvartalu uvećan je za 100 odsto.

U izvještaju se navodi da je Zaštitnik primio i postupao u ukupno 2.768 predmeta, postupao u 594 pokrenuta upravna postupka pred nadležnim PJ Uprave za katastar i državnu imovinu, Komisijama za povraćaj i obeštećenje, kao i sporovima pred Upravnim sudom (u kancelariji u  Podgorici 325, Bijelom Polju 181 i Kotoru 88 postupaka), izjavljujući žalbe, dajući potrebna izjašnjenja i podnoseći tužbe Upravnom sudu.

Građanskih predmeta u II kvartalu 2024. godine bilo je 563 (u kancelariji u Podgorici 186, konceloriji u Bijelom Polju 61, kancelariji u Kotoru 316).

Zaštitnik je, takođe, na zahtjev državnih organa koje zastupa u drugom kvartalu dao 22 pravna mišljenja iz različite vrste pravne problematike. Formirano je ukupno 454 predmeta iz oblasti zaštitničke uprave.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak