Rast američke ekonomije u drugom kvartalu veći od prvobitne procjene

Bruto domaći proizvod (BDP) Sjedinjenih Američkih Država porastao je tri odsto na godišnjem prilagođenom nivou u drugom tromjesečju ove godine, prema drugoj procjeni koju je danas objavilo američko Ministarstvo trgovine.

To je 0,2 procentna poena više od prve procjene i 1,6 procentnih poena više nego u prvom kvartalu, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Razlog korekcije naviše je prvenstveno veća potrošnja potrošača, navode u ministarstvu. Uvoz je takođe bio veći od prvobitne procjene.

S druge strane, ministarstvo je revidiralo, između ostalog, poslovna ulaganja, izvoz i javnu potrošnju.

Rast BDP-a u drugom tromjesečju je tako značajno viši od rasta u prvom tromjesečju, kada je prema posljednjim procjenama iznosio 1,4 odsto.

Ekonomista Oxford Economicsa Ryan Sweet rekao je za AFP da revizija procjene rasta BDP-a neće uticati na ishod sastanka Federalnih rezervi u septembru, jer je fokusiran na tržište rada.

Sljedeći sastanak Odbora za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) održaće se 17. i 18. septembra. Prema očekivanjima analitičara, na ovoj sjednici bi trebala biti donesena odluka o prvom smanjenju ključne kamatne stope nakon 2020. godine, prenosi Seebiz.eu.

Podijeli ovaj članak