Kompanija Vorena Bafeta dostigla tržišnu vrijednost od trilion dolara

Novi član kluba američkih privrednih giganata čija je tržišna vrijednost prešla iznos od trilion dolara postao je Berkšir Hatavej.

Akcije holdnig kompanije u vlasništvu milijardera Vorena Bafeta nakratko su u utorak porasle dovoljno da tom konglomeratu donesu tržišnu vrijednost od trilion dolara, prenio je Si-En-En (CNN).

I po prvi put, to nije tehnološka kompanija, među kojima su na vrhu liste najvrijednijih foirmi Epl, Nvidia i Majrosoft, koje sve vrede više od tri triliona dolara, dok se u grupi onih sa više od bilion dolara nalaze Alfabet, Amazon i Meta.

Među tim kompanijama najstarija je Majkrosoft, koja je osnovana 1975. godine, dok je Berkšir Hatavej osnovan 1839. kao kompanija za proizvodnju tekstila.

Njen sadašnji izvršni direktor, Voren Bafet, preuzeo je većinski udio u toj firmi 1965. godine.

Bafet, koji će u petak napuniti 94 godine, početkom godine je u svom godišnjem pismu upozorio investitore da bi Berkšir “trebalo da radi malo bolje od prosječne američke korporacije”.

“I, što je još važnije, trebalo bi da posluje sa materijalno manjim rizikom od trajnog gubitka kapitala”, napisao je on.

Podijeli ovaj članak