Evropska tržišta u plusu

Evropska su tržišta juče zatvorila trgovanje porastom, zadržavši pozitivan zamah čak i nakon što su se američke dionice povukle uoči očekivane zarade Nvidije.
Paneuropski Stoxx 600 provizorno je zatvorio 0,33% više, a većina glavnih regionalnih berzi i sektora trgovala je u plusu. Dionice rudarstva povukle su se za 1,25%, dok su dionice hemikalija dodale 1,4%, a dionice osiguranja porasle su za 1,16%.

Britanski osiguravač Prudential u srijedu je izvijestio o skoku prilagođene operativne dobiti od 9% u prvoj polovini 2024., pri čemu su dionice kompanije nakratko porasle za više od 2%, prije nego što su se vratile u negativno područje. U međuvremenu, privatni proizvođač igračaka Lego objavio je rast prihoda od 13% tokom prvih šest mjeseci ove godine.

To dolazi nakon nestalne sesije u utorak, nakon koje je Stoxx 600 zatvorio nešto više. Nakon negativnog početka kolovoza, indeks je na putu da završi mjesec u zelenoj boji, prema podacima LSEG-a.

U Europi su u srijedu podaci francuskog ureda za statistiku pokazali da je povjerenje domaćinstava u privredu zemlje blago poraslo u avgustu.

U Sjedinjenim Američkim Državama, sve su oči uprte u Nvidijino najnovije izvješće o zaradi koje bi trebalo biti objavljeno kasnije tokom sjednice. Rezultati teškaša vještačke inteligencije mogli bi dati naznake o dugovječnosti trgovine tehnologijom i vještačkom inteligencijom te što bi moglo biti pred ovim sektorom koji je ove godine u procvatu.

Američke dionice bile su nešto niže uoči objave Nvidije, nakon što je Wall Street u utorak imao pobjednički dan.

Azijsko-pacifička tržišta su se povukla jer su ulagači procijenili da su inflacije u Australiji veće od očekivanih, prenosi seebiz-

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak