Azijska tržišta: Pad indeksa nakon rezultata Nvidije

Dionice vezane uz tehnologiju i čipove u Aziji pale su u četvrtak, nakon što je američka miljenica čipova Nvidia preko noći objavila rezultate za drugo tromjesečje, usred opšteg pada na ključnim tržištima u regiji.
Gubici su bili najizraženiji u firmama s direktinim vezama s američkim tehnološkim divom, kao što su južnokorejski proizvođači čipova SK Hynix i Samsung Electronics.

SK Hynix, koji proizvodi memorijske čipove velike propusnosti — koji se koriste u AI aplikacijama — za Nvidiju, zabilježio je pad dionica za čak 6,74%.

Samsung Electronics, najveća ponderisana dionica južnokorejskog referentnog indeksa dionica, Kospi, pala je čak 3,8%.

Iako obim Samsungovog odnosa dobavljača s Nvidijom nije u potpunosti poznat, očekuje se da će firma proizvoditi HBM čipove za neke Nvidijine proizvode, navodi Reuters.

Ostali izravni dobavljači Nvidiji, kao što su Taiwan Semiconductor Manufacturing Company i Hon Hai Precision Industry — međunarodno poznati kao Foxconn — zabilježili su gubitke od čak 2,8% odnosno 2,96%.

Prelivanje se proširilo i na druge tehnološke dionice, iako u manjoj mjeri. Dionice japanskih firmi kao što su Renesas, Advantest i Tokyo Electron pale su za čak 3,2%, 3,6% odnosno 3,49%.

Zasebno, kineski proizvođači čipova izlistani u Hong Kongu su pali, uprkos tome što uglavnom nijesu povezani s Nvidijinim lancem vrijednosti. SMIC, koji je djelimično u državnom vlasništvu, izgubio je oko 1,4%, dok je Hua Hong poluvodič pao 1,66%.

Podijeli ovaj članak