Trajektima svakodnevno preko 8500 vozila, avgust bolji od prošlogodišnjeg

Od ove sedmice od osam trajekata „Morskog dobra“ u prometu su samo četiri velika, koja svakodveno s jedne na drugu stranu Bokokotorskog zaliva prevezu preko 8500 vozila.

„Promet varira, obično je četvrtkom, petkom i subotom uvećan u odnosu na ostale dane. Za sada se dnevni promet kreće u prosjeku između 8.500 i 8.800 vozila, kao i čitavog avgusta. Nadamo se da više neće biti velikih gužvi, moguće još predstojećeg vikenda“, kaže za Novski portal poslovođa, Aleksandar Crvenko.

Prvi put ove godine zabilježeno je više vozila u noćnoj smjeni, pa se uoči vekenda i za vikend promet uveća i na 9000 vozila.

„Riječ je o povratku tranzitnih putnika sa odmora, koji rade u EU. Oni sve češće na trajektni prelaz dolaze poslije 2 sata ujutru do 6. Pretpostravljam da je to zbog graničnog prelaza. Ranijih godine udrarni su bili petak i subota , a ove se u avgustu dešava da su najudarniji termini bili četvrtak i petak, a subota i nedjelja nešto opušteniji“, ističe naš sagovornik.

Prema procijenama, avgust bi treabalo da po prometu bude za 5% bolji u odnosu na lanjski avgust, ali i bolji od ovogodišnjeg jula.

„Nije velika razlika, ali biše uvećanje četiri do pet posto. Vidjećemo još ovaj vikend“, dodaje Crvenko i podsjeća da su od početka godine do kraja juča već dostigli promet od rekordnih skoro milion prevezenih vozila.

Odnedavno uvođenje online prodaje trajektnih karata nije mnogo rasteretilo gužve, osim na biljetarnicama. Međutim olakšalo je putovanje posebno strancima.

„To još nije savim zaživjelo. Tu mogućnost obično koriste stranci, a naši ljudi rijeđe. Sada imamo i digitalne čitače, pa sve ide malo brže. Otkako smo preuzeli trajektnu liniju Kamenari-Lepetane imamo mogućnost i naplate karticama, što je ranije bila zamjerka putnika, pogotovo stranaca“, kaže Crvenko.

Inače, na trajektima je ove sezone bilo manjih kvarova, najviše zaustavljanja zbog promjene ulja u motorima, pa se onda stvori gužva. Međutim , trenutno nema potrebe za rad više od 4 velika trajekta. Ipak, za četvrtak, petak , kao i za vikend biće uključen u plovidbu još jedan, jer ovdje očekuju još jedan odlazeći talas tranzitnih turista.

Izvor: Novski.me

Podijeli ovaj članak