Nvidia je postala najvažnija svjetska kompanija

Avgust je na berzama bio sve samo ne dosadan. Prvo stravičan pad, a zatim nasilan oporavak. NASDAQ se nikada nije tako brzo vratio za deset procenata! Sada je na redu Nvidia, o čijim će rezultatima puno toga zavisiti.

Prvi dani avgusta bili su vrlo nemirni na Wall Streetu, a situaciju je uveliko pogoršala Banka Japana, koja je potaknula jen restriktivnim stavom i oduzela gotovo sav šarm popularnoj “carry trade” strategiji (posuđivanje jena po niskim kamatnim stopama i traženje isplativih ulaganja). No strasti su se brzo stišale, kao i strahovi da je SAD na rubu recesije. Osobito su tehnološke akcije brzo nadoknadile većinu gubitaka, pri čemu je NASDAQ-u trebalo rekordno kratkih osam dana da se popne 10 procenata s dna u avgustu.

Sada prevladava uvjerenje da će Fed uspjeti spriječiti tvrdo prizemljenje ekonomije jer će u rujnu nedvojbeno početi snižavati kamatne stope. Ove godine kamatne stope mogle bi biti snižene i do jedan procenatni poen. Evropska centralna banka započela je ciklus već u junu, a vjerovatno će ga nastaviti u rujnu novim smanjenjem kamatne stope za 25 baznih poena, na 3,50 procenata. Gospodarski uslovi, posebno u Njemačkoj, nisu povoljni. To pokazuje i IFO poslovni indeks, koji je u avgustu dodatno opao (na 86,6 poena), što ukazuje na recesiju u trećem kvartalu.

Njujorški Dow Jones postavio je rekordne nivoe u prva dva dana ovog tjedna, završivši trgovanje u utorak na 41.250 poena. Šire tržište večeras očekuje Nvidijinu objavu kvartalnih prihoda. Poznati proizvođač čipova brojeve će iznijeti nešto iza 22 sata, a Nvidia će na konferenciji za novinare iznijeti i svoja očekivanja za treći kvartal. Kompanija se nekada specijalizovala uglavnom za video igre, a sada briljira na području vještačke inteligencije. Postala je lider ovog sektora i kontrolira čak 92 posto tržišta grafičkih procesorskih jedinica koje se koriste u generativnoj vještačkoj inteligenciji. Između ostalog, njeni čipovi pokreću i poznati ChatGPT.

Nema znakova da potražnja za Nvidijinim čipovima opada. Svoju dominaciju jača i izuzetno moćnim Blackwell čipom, koji je Nvidia predstavila u martu. Cijena ovih čipova mogla bi biti 60 ili 70 hiljada dolara. Vrijednost Nvidijinih akcija vrtoglavo raste, a Nvidijina tržišna kapitalizacija premašila je tri hiljade milijardi dolara.

U posljednjih šest kvartala, Nvidia je uvijek premašivala sva očekivanja kada su rezultati objavljeni. Većina vjeruje da će tako biti i danas. Događaj se jako iščekuje, neki čak kažu da je Nvidijina objava kvartalnih rezultata važnija za tržišta od sastanaka američkih federalnih rezervi ili da je riječ o finansijskom Super Bowlu.

(SEEbiz.eu)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak