DW: Hrvatska i Crna Gora zemlje sa najvećim brojem turista po broju stanovnika

U Španiji protestuju protiv previše turista, a pritom ta zemlja nije ni blizu vrhu kad je u pitanju broj turista po glavi stanovnika. Tu vode Hrvatska i Crna Gora. Rekorder među gradovima je Dubrovnik, piše Dojče vele.

Kada je u pitanju pojam „overtourisam“ većina prije svega pomisli na Majorku, Veneciju ili Barselonu. U Španiji već više mjeseci građani u važnijim turističkim centrima izlaze na ulice i protestuju – ponekad i ne baš ugodnim metodama – protiv turista koji im, kako tvrde, oduzimaju prostor za život.

Pritom se Barselona ne nalazi ni među prvih 18 gradova evropske liste portala „Holidu“ po broju posjetilaca po glavi stanovnika. Prvi na toj listi je Dubrovnik s 27 posjetilaca po glavi stanovnika. Slijedi grčki Rodos s 26 i tek na trećem mjestu Venecija s 21 turistom po glavi stanovnika. Pariz je sa sedam posjetilaca po glavi stanovnika tek na 12. mjestu te liste. Barselona, grad u kojem demonstranti turiste tjeraju vodenim pištoljima, nalazi se tek na 20. mjestu, piše Dojče vele (DW).

Berlin, čiji se građani već godinama žale da „ne mogu da dišu“ od turista koji dolaze zbog žurki, nalazi se na 33. mjestu sa samo dva posjetioca po glavi stanovnika.

Ako se u obzir uzme broj noćenja prema broju stanovnika, tu su na prvom mjestu turistički centri u Egejskom moru, prije svega ostrvo Santorini.

Hrvatska i Crna Gora vode

Hrvatska se po broju turista za 2023, prema kancelariji Ujedinjenih nacija za turizam (UN Tourism), sa 16,9 miliona nalazi daleko od recimo Francuske koja je svojih 100 miliona posjetilaca (international tourist arrivals) nalazi na prvom mjestu, ispred Španije sa 85,2 miliona, SAD sa 66,5 miliona, te Italije sa 57,2 miliona.

Ali, listu zemalja s najvećim brojem turista po broju stanovnika predvodi Hrvatska sa 4,3 posjetioca po glavi stanovnika. Otprilike istu vrijednost bilježi i Crna Gora. Iza nje slijede Austrija sa 3,4, pa Grčka sa 3,1 turistom po glavi stanovnika. Visoke vrijednosti se, naravno, bilježe kod onih turističkih odredišta u kojima živi relativno malo stanovnika, što se odnosi na Hrvatsku sa oko 3,8 miliona stanovnika, ali i na Crnu Goru gdje živi samo 600.000 ljudi. Tu su i gradovi-državice poput Monaka, Andore ili Vatikana.

U zemljama poput Španije sa oko 48 miliona stanovnika, po stanovniku dolazi 1,8 turista. U Italiji je odnos 1:1, a Njemačka sa preko 82 miliona stanovnika nema ni pola turista po glavi stanovnika.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak