Božović: Ukupna dinamika rada na bulevaru Jaz – Tivat nije ugrožena, ne očekujemo prekoračenja u troškovima

Radovi na rekonstrukciji saobraćajnice Tivat – Jaz trenutno se izvode na tri dionice i na polovini četvrte, a izvođači su nedavno uvedeni i na šestoj dionici. Iz Uprave za saobraćaj ističu da je početna dimaika radova bila izuzetno dobra, ali su zajedno sa izvođačem radova  donijeli odluku da se radovi na dijelu postojećeg kolovoza ne izvode, već da se izvode samo sa njegove lijeve i desne strane, te je to u određenoj mjeri usporilo radove na dionici III i IV.

“Ta odluka neće imati značajnog uticaja na ukupnu dinamiku, ali na toj nekoj planiranoj dinamici za ove dionice će svakako uticati. Prva dionica koja se pruža duž Aerodroma Tivat je van postojećeg puta , tako da je saobraćaj bio minimalan, kao i uticaj te dionice na odvijanje saobraćaja. Odrađena je značajna količina zemljanih radova na pomenutim dionicama. Akcenat je trenutno stavljen na  postavljanje i ugradnju cijevi Regionalnog vodovoda, a nakon toga će se izvoditi radovi na atmosferskoj kanalizaciji i javnoj rasvjeti, te će se radovi na dionicama I i II privoditi kraju,” naveo je predstavnik Uprave za saobraćaj, Ivan Božović.

Na osnovu analiza koje su odrađene tokom izvođenja radova u proteklim mjesecima, Božović ističe da smatraju da su donijeli ispravnu odluku kada su ograničili radove u toku ljetnjih mjeseci.

“Nismo željeli da negativno utičemo na ljetnju sezonu. Takođe veliki obim saobraćaja tokom ljetnje sezone bi negativno uticao na izvođenje radova, posebno na transport materijala kao i zemljane radove koji se odnose na odvoz materijala. Nama u ovom trenutku uopšte nije ugrožena ukupna dinamika radova,” naveo je predstavnik Uprave za saobraćaj.

U narednom periodu je planirano da se odradi aspfalt na drugoj dionici od kružnog toka Tivat-Kotor-Budva-Krtole do planiranog kružnog toka kod HDL-a.

“Nakon toga se kreće sa završnim i asfalterskim radovima na prvoj dionici, a sa završetkom ljetnje sezone počećemo sa uklanjanjem postojećeg asfalta što će dati jedan dodatan front rada za atmosfersku kanalizaciju, trotoar, razdjelno ostrvo, javnu rasvjetu… Završetak svih dionica planiran je dvije godine od uvođenja izvođača u posao i to odgovara datumu – 15. januar 2026. godine,” naveo je Božović.

Podsjećamo, ukupna vrijednost radova iznosi oko 54 miliona eura, a oko devet miliona eura je predviđeno za izgradnju cjevovoda Regionalnog vodovoda.

“Dosadašnja potrošnja je daleko manja od ukupne ugovorene vrijednosti radova, na osnovu izvršene kontrole projektnog stanja na terenu ne očekujemo neka prekoračenja u troškovima,” istakao je predstavnik Uprave za Saobraćaj.

Božović je ovom prilikom podsjetio i na višestruki značaj projekta bulevar Jaz – Tivat.

“Projekat je posebno značajan iz ugla nivoa usluge i bezbjednosti saobraćaja. U odnosu na dosadašnji put mi ćemo završetkom ovog bulevara imati riješen problem pješačkih staza koje će omogućiti bezbjedno odvijanje pješačkog saobraćaja. Niko ne može da garantuje da do udesa neće dolaziti nakon završetka bulevara, ali će odvijanje saobraćaja u tim uslovima biti puno jednostavnije zbog mogućnosti preusmjeravanja saobraćaja na drugu kolovoznu traku,” podvukao je Božović.

Tekst, foto i video: Media Biro

Podijeli ovaj članak