Strateško partnerstvo Women on Boards Adria i Alijanse za rodnu ravnopravnost u Sjevernoj Makedoniji

Predsjednica Alijanse za rodnu jednakost u Sjevernoj Makedoniji (GEA – Gender Equality Alliance), Nina Angelovska Stankov, i Tanja Mihajlovska Dimitrovska, Women on Boards Adria (WOBA) ambasadorka i liderka za Sjevernu Makedoniju, dogovorile su stratešku saradnju sa ciljem realizacije zajedničkih aktivnosti usmjerenih na promociji rodne ravnopravnosti i povećanja zastupljenosti žena u odborima i na liderskim pozicijama u kompanijama u Sjevernoj Makedoniji, kao i širom Adria regiona.

„Potpisivanjem ovog memoranduma, GEA i WOBA jačaju svoju zajedničku posvećenost unapređenju rodne ravnopravnosti na radnom mjestu, posebno u procesima odlučivanja i rukovođenja. Ova saradnja je od strateškog značaja za nas jer nam omogućava da pojačamo naš uticaj i unaprijedimo rodnu ravnopravnost na svim nivoima u kompanijama, ne samo u Makedoniji, već i u regionu. Zajedno ćemo raditi na uklanjanju prepreka koje spriječavaju žene da dođu do liderskih pozicija i kako bismo ubrzali napredak ka postizanju jednakih prava, jednakih mogućnosti i smanjenja rodnog jaza u zaradama, te približavanju evropskim standardima za rodnu ravnopravnost,“ izjavila je Nina Angelovska Stankov, predsjednica Alijanse za rodnu ravnopravnost u Sjevernoj Makedoniji.

„Women on Boards Adria (WOBA) posvećena je promovisanju rodne ravnopravnosti u poslovanju, podstičući kompanije da povećaju broj žena u upravnim odborima kompanija i na liderskim pozicijama,“ izjavila je Biljana Brejtvejt (Biljana Braithwaite), predsjednica udruženja Women on Boards Adria. „Naše partnerstvo sa Alijansom za rodnu ravnopravnost u Sjevernoj Makedonije je ključno za unapređenje rodne ravnopravnosti, poboljšanje društvenog položaja žena i osiguranje jednakih prava i mogućnosti u Sjevernoj Makedoniji i širem regionu. Uz njihovu podršku i dodatnu eskpertizu, imamo za cilj da unaprijedimo konkurentnost, podstaknemo rodnu jednakost i poboljšamo poslovne rezultate, posebno u oblastima digitalne ekonomije i tehnologije.“

Brejtvejt je dodala da „nastojimo da ubrzamo tempo napredovanja žena ka izvršnim i visoko-rukovodećim pozicijama u kompanijama u Adria regionu kroz brojne obuke, mentorstva, i uspostavljanje mreža talentovanih liderki, a isto tako pripremamo kompanije da dostignu evropske standarde“.

„Zajedno sa brojnim korporativnim i strateškim partnerima, organizacijama koje dijele našu misiju, članovima savjetodavnih odbora i ambasadorima u Adria regionu, nastojimo da postignemo neophodan rast u rodnoj jednakosti u upravnim odborima i na visoko-rukovodećim pozicijama u kompanijama. Kroz razvoj talenata, obuke, i mentorske programe, želimo da pripremimo žene za njihovo dalje napredovanje u karijeri,“ izjavila je Mihajlovska Dimitrovska.

Potpisivanjem ovog Memoranduma, GEA i WOBA potvrđuju zajedničku posvećenost unapređenju rodne ravnopravnosti i povećanja inkluzije na svim nivoima u kompanijama, a kroz dodatno usklađivanje regulatornih okvira i rodnih politika sa standardima EU, cilj je promjena statistike u našem regionu  i napredak  na putu postizanja inkluzivnijeg i rodno uravnoteženijeg liderstva širom Adria regiona.

 

Podijeli ovaj članak