Hrvatski turizam više nema prostora za rast, ova sezona skoro idealna

Informacije o ovoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj su gotovo idealne.

“Poslije rekordne predsezone, imamo sjajnu glavnu turističku sezonu. U avgustu imamo čak 130.000 gostiju više i imamo najave o sjajnoj postsezoni”, rekao je ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

On je naglasio da Hrvatska u turističkom smislu više nema prostora za rast i da bi bilo idealno da brojke ostanu na ovom nivou, piše Seebiz.

S obzirom na to da smo u jednom trenutku u špici sezone imali manji broj gostiju, odgovorio je i na pitanje: “Je li Hrvatska postala preskupa za goste?”

“Hrvatska sigurno nije preskupa, jer ne bismo imali takve cifre. Ali postoje određene anomalije u nekim destinacijama gdje se možda stvara utisak da odnos cijene i kvaliteta nije baš najbolji”, rekao je Glavina.

On je dodao da su to sezonski objekti i ponovio:

„Od prvog dana ponavljam, i u svim razgovorima sa strukom – da je odnos cijene i kvaliteta za nas jedna od najvažnijih stvari.”

Kako uskladiti turizam i život lokalnog stanovništva?

“Održivost se ne ogleda samo u zaštiti prostora, već i u zaštiti kvaliteta života. Era kontinuiranog rasta, povećanja kapaciteta i ugostiteljskih objekata je iza nas. Sada smo u eri upravljanja, eri u kojoj tražimo savršen balans između prihoda i svih pozitivnih efekata turizma i kvaliteta života”, rekao je ministar Tonči Glavina.

On je prokomentarisao novi zakon o upravljanju i održavanju zgrada kojim je, između ostalog, propisano da svi oni koji žele da svoje nekretnine daju u kratkoročni zakup moraju imati 80 odsto potpisa suvlasnika – i činjenicu da su inspekcije ‘rak naših rana’.

“To je vrlo izvodljivo i sprovodljivo u budućoj kategorizaciji novih objekata. Ovo će biti jedan od neophodnih dokumenata koji će morati da se podnesu. Moramo uzeti u obzir činjenicu da se turizam kao horizontalna privredna djelatnost – ne može mijenjati samo s pozicije zakona o turizmu. Iz tog razloga na nivou cijele vlade sprovodimo aktivnost i zakonodavni okvir kojim reguliramo i stvaramo održivost za budućnost”, rekao je on.

“Sada smo krenuli sa zakonom iz domena prostornog planiranja i stambene politike, ali očekujemo i izmjene propisa iz tzv. prostornog planiranja stabilne politike, ali očekujemo i promjene u fiskalnoj politici i politici turizma. Nemamo izbora”, zaključio je Glavina.

Podijeli ovaj članak