Drobnjak: Minus od 200 miliona nadoknadiće prihodi od uvećanih plata

Foto: Facebook

Mjere fiskalne politike, sadržane u Fiskalnoj strategiji Crne Gore za period 2024–2027. godine, u znatnoj mjeri tiču se Fonda PIO Crne Gore. Prva mjera koja će uticati na Fond je, kaže direktor  Fonda PIO Vladimir Drobnjak, smanjenje stope doprinosa za PIO na teret zaposlenog sa 15 na 10 odsto, kao i ukidanje stope od 5,5 odsto doprinosa na teret poslodavca.

Navedena mjera znatno će uticati na ostvarivanje prihoda od doprinosa, iz kojih se Fond dominantno finansira. Najavljenom mjerom postojeća stopa od 20,5 odsto smanjuje se na 10 odsto, što znači smanjenje doprinosa za oko polovinu, ističe Vladimir Drobnjak u razgovoru za “Dan”.

– Projekcije govore da će državni budžet biti uskraćen za 180 do 200 miliona eura po osnovu smanjenja doprinosa za PIO, ali je važno napomenuti da je Vlada Crne Gore predvidjela mjere koje će uticati na to da državni budžet dio prihoda koje stiče po osnovu doprinosa nadomjesti povećanjem bruto osnovice za obračun (povećanjem minimalne zarade sa 450 na 600 eura, kao i povećanjem zarade sa 450 na 800 eura, u zavisnosti od školske spreme), smanjenjem sive ekonomije na tržištu rada, što bi bio rezultat smanjenja poreskog opterećenja za poslodavce, kao i povećanjem stope zaposlenosti i zarada.

-Naglašavamo da sprovođenjem predložene fiskalne strategije neće doći do promjena koje će se odraziti na dosadašnji rad Fonda. Naime, Fond PIO nastavlja da radi u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, na dosadašnji način, uz obezbjeđivanje punog obima finansijskih sredstava potrebnih za redovnu isplatu penzija. Kao što znate, država ima obavezu i garantuje za isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, tako da redovna isplata penzija ni u kom slučaju ne može biti dovedena u pitanje – kazao je Drobnjak.

– Fond penzijskog i invalidskog osiguranja je u periodu januar–jun 2024. godine izvršio ukupne rashode u iznosu od 357,47 miliona eura, što je za 85,79 miliona eura, odnosno 31,58 odsto više u odnosu na isti period 2023. godine. Sredstva za isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja čine 99,45 odsto ukupnih rashoda, dok svi ostali rashodi zajedno čine 0,55 odsto ukupnih rashoda Fonda.

Minimalnu penziju prima 58 odsto penzionera

– Prema statističkim podacima za jul, Fond je izvršio isplatu prava za ukupno 128.334 korisnika: 124.651 korisnik prava na penziju (starosna, invalidska i porodična penzija) i 3.683 korisnika ostalih prava (tuđa njega i pomoć, tjelesno oštećenje, naknada invalidima rada i dodatak na spomenicu). Najniži iznos penzije prima 45.621 penzioner, da se za 27.086 korisnika isplaćuje razlika do najnižeg iznosa penzije, u skladu sa prethodno navedenim izmjenama zakona. Shodno navedenom, ukupno 72.707 penzionera, odn. 58,32 odsto korisnika ovog prava, prima penziju čiji iznos odgovara najnižem iznosu penzije od 450 eura.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak