Dobro pogledajte svoje kolege: Upravo traže drugi posao

Skoro polovina američkih radnika planira da pronađe novi posao u narednih 12 mjeseci, što je statistika koja pogađa i do dvije trećine generacije Z.

Novi izvještaj kaže da48% radnika želi uskoro da započne potragu poslom ako već nijesu to uradili. Taj broj je smanjen sa 56% u martu 2023.

Vjerovatnije je da će generacija Z tražiti novi posao sa 64%, prema Bankrate-u (RATE), dok će samo 25% anketiranih bejbi bumera tražiti nove mogućnosti.

Mark Hamrik, viši ekonomski savjetnik za Bankrate (RATE), rekao je za Quartz da su rezultati istraživanja „u skladu sa onim što bismo mi smatrali normalizacijom tržišta rada“.

Hamrik je rekao da to govori da u vrijeme kada inflacija ostaje visoka polovina radne snage razmišlja o traženju novog posla. On vjeruje da je „barem dio toga inspirisan ekonomijom“, jer radnici traže bolje plaćene i kvalitetnije poslove.

Bankrate je otkrio da dok je samo 22% svih radnika reklo da su voljni da se presele zbog posla, 39% generacije Z je reklo da bi razmotrilo prelazak. Bejbi bumeri su takođe najmanje vjerovatna starosna grupa koja će prijaviti preseljenje radi novog posla, sa samo 6%.

Bankrate je takođe otkrio da je 29% radnika zainteresovano za pokretanje sopstvenog biznisa, uključujući 41% Gen Z, 34% Milenijalaca i 23% Gen Y radnika.

„Ako postoji znak potencijala za američku ekonomiju, radi se o rođenju preduzeća“, rekao je Hamrik. „Obećavajuće je i volim što mlađe grupe – pa čak i 12% bumera – razmišljaju o tome, prenosi Blic.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak