Vlasnici Tesla automobila će dobijati ažuriranja uživo o tome koliko novca štede jer više ne troše benzin

Kompanija Tesla je predstavila novu  aplikaciju koje pokazuje koliko novca možete uštedjeti prelaskom na Teslu sa vozila na benzinski pogon.

Dostupno je svim vlasnicima, uključujući poslovne i korisnike koji iznajmljuju vozila, i trebalo bi da pomogne u isticanju nižih troškova korišćenja električnog vozila u poređenju sa benzinskim automobilom. Kalkulacije na osnovu Modela Y Long Range sa pogonom na sva četiri točka pokazuju da prosječan vlasnik, koji vozi 10.000 milja godišnje, može platiti samo 200 funti za gorivo po EV tarifi od 0,07 funti po kWh za struju od kompanija kao što su Octopus Energy i OVO.

Vlasnici mogu pratiti tačne troškove punjenja na mjesečnom ili godišnjem nivou putem aplikacije, uključujući detalje o tome koliko su potrošili na punjenje kod kuće i na Superchargerima.

Američki proizvođač električnih vozila kaže da bi vlasnici Modela Y u prosjeku trebalo da uštede oko 1.600 funti godišnje u poređenju sa sličnim benzinskim automobilom.

Čak i ako korisnici pune na ultra-brzim Tesla Superchargerima – kojih ima 1.500 širom Ujedinjenog Kraljevstva – troškovi električne energije su značajno niži od troškova benzina. Tesla Superchargeri koštaju između 0,24 i 0,47 funti po kWh, što znači znatno niže troškove goriva u poređenju sa benzinom ili dizelom.

Fiona Hovart, izvršna direktorica kompanije Octopus Electric Vehicles, kaže da funkcija “Ušteda goriva” iz Tesle “jasno pokazuje koliko novca možete uštedjeti odbacivanjem zagađujućeg automobila na fosilna goriva”, dodajući: “Električna vozila su jeftinija za održavanje od starih automobila na fosilna goriva, i to nije ni blizu.”

Brend automobila Elona Muska nije jedini proizvođač koji koristi softver kako bi podstakao vozače da pređu na električna vozila pokazujući prednosti prelaska na električnu energiju.

Vlasnici BMW-a na benzin i dizel koji koriste zvaničnu aplikaciju proizvođača automobila, imaće svoje vožnje praćene kako bi im brend rekao da li bi mogli živjeti sa električnim vozilom.

Aplikacija MyBMW ima funkciju “Analiza električnih vozila” koja je dostupna vlasnicima najnovijih modela brenda. Kupci koji voze automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem mogu koristiti novu funkciju da “simuliraju koliko bi im električni BMW odgovarao njihovom ličnom profilu vožnje”. Nakon što pređu 200 vožnji i pređu razdaljinu od 2.000 kilometara (1.250 milja), analiza “Moje vožnje” će izračunati koliko bi tih putovanja moglo biti završeno sa električnim vozilom bez potrebe za zaustavljanjem radi punjenja.

Niski troškovi rada električnih vozila, zahvaljujući uštedama na punjenju u poređenju sa punjenjem rezervoara gorivom, jedan su od najvećih benefita vožnje sa nultom emisijom. Nazvan “Dan električnih automobila”, sugeriše se da vlasnici EV-a sada imaju ostatak godine sa “besplatnim” troškovima u poređenju sa onima koji voze automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Studija označava drugu godinu za redom kada je grupa identifikovala tačku presjeka gdje EV-ovi počinju da se isplate. Iako zavisi od modela električnog vozila i vremena punjenja, sa prosječnom cijenom po milji za električnu vožnju koja iznosi samo 0,09 funti, godišnji trošak za EV je malo ispod 700 funti.

Godišnji troškovi goriva za prosječnog vozača u Velikoj Britaniji koji putuje 7.400 milja godišnje su analizirani i upoređeni sa troškovima punjenja za vozača EV-a na istoj razdaljini. Tipični vozač  auta na benzin ove godine će potrošiti 1.268 funti na gorivo u poređenju sa 680 funti za vozača EV-a. Tipični vozač EV-a tako dobija pet mjeseci “besplatne vožnje”.

Iako će prosječan vlasnik EV-a imati svoj EV dan 16. jula, vlasnici Tesla Model Y mogu ga proslaviti i ranije. Ako imate Tesla Model Y Long Range i punite van vršnog opterećenja, 10. mart bi mogao biti vaš besplatan EV dan, donoseći vam ogromne uštede u poređenju sa vozačima na benzin.

(Daily Mail)

Podijeli ovaj članak