Rezultati Nvidije odrediće smjer tržišta

Finansijska tržišta su pod utiskom simpozijuma centralnih bankara u Džekson Holu. Džerom Pauel je ispunio očekivanja, guverner Feda najavio je da će u septembru doći do smanjenja kamatnih stopa. Sljedeći važan događaj je u srijedu, finansijski Super Bowl, kada će biti objavljena tromjesečna zarada Nvidije.

Berzanski indeksi ponovo su blizu rekordnih nivoa, nadoknađujući sve gubitke s početka mjeseca, kada su tržišta bila pogođena lažnim uzbunama da se brzo približava recesija. Sada preovladava uvjerenje da će američka centralna banka na vrijeme reagovati na nešto lošije podatke s tržišta rada i u septembru početi snižavanje kamatnih stopa, koje su od jula prošle godine na najvišem nivou u posljednjih 23 godine. Evropska centralna banka takođe je spremna sljedećeg mjeseca smanjiti kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena.

Teoretski, niže kamatne stope bi trebalo da podstaknu investicije i tako ubrzaju ekonomski rast, te povećaju atraktivnost rizičnih ulaganja na berzama. Sljedeći veliki test biće u sredu, kada će Nvidia, proizvođač čipova koji beleži neverovatan rast profita i koji se smatra pionirom u razvoju vještačke inteligencije, objaviti svoje kvartalne rezultate. Samo ove godine, Nvidijine akcije porasle su za gotovo 170 posto! Jasno, Nvidia mora ispuniti velika očekivanja, sve drugo značilo bi nagli pad akcija. Objavljivanje kvartalnih rezultata postalo je jednako važan događaj kao i Super Bowl u sportu.

Na redovnom godišnjem simpozijumu centralnih bankara u idiličnom Džekson Holu, Džerom Pauel je potvrdio većinsko mišljenje finansijskih tržišta da će se monetarna politika morati mijenjati. Borba protiv inflacije prilično je uspješna (junijski PCE indeks iznosio je 2,6% na godišnjem nivou), pa se Fed sada mora više fokusirati na svoj drugi zadatak, održavanje skoro pune zaposlenosti.

“Došlo je vreme… da SAD počne snižavati kamatne stope. Smanjili su se rizici veće inflacije, ali su porasli rizici lošijih uslova na tržištu rada”, najavio je Pauel.

Na sljedećoj sednici, koja će se održati 17. i 18. septembra, gotovo je izvesno očekivati smanjenje stope Feda za 25 ili možda čak 50 baznih poena.

Tržište kapitala konačno se pomirilo s odlukom Feda o prekidu više od četiri godine restriktivne monetarne politike, jer, kako je Džerom Pauel najavio, više nema razloga za zadržavanje kamatnih stopa na sadašnjem nivou. Razlozi za smanjenje kamatnih stopa su prije svega hlađenje tržišta rada, što je imalo značajan uticaj na rast cena u proteklom periodu. Cijene svih investicionih klasa dobile su na vrijednosti, a očekuje se da će do kraja godine iznositi 125 baznih poena. Analitičari predviđaju da će osnovna kamatna stopa biti na nivou od četiri odsto do kraja godine. Pored makroekonomskih pokazatelja, kratkoročni trend biće snažno uslovljen objavljivanjem kvartalnih rezultata Nvidije, koji su bili pokretač bika na tržištu i opšte euforije oko sektora vještačke inteligencije. Nakon zatvaranja berze, ovi rezultati mogu preokrenuti situaciju ili produžiti period rasta.

U prošloj sedmici, ponajviše zahvaljujući visokom rastu u petak, tri vodeća njujorška berzanska indeksa ojačala su gotovo posto i po. Očekivana je bila i reakcija ostalih investicionih klasa na Pauelovo “obećanje”. Cijene obveznica su porasle, dok su njihovi potrebni prinosi pali. Nafta je u petak poskupjela, ali nije mogla izbeći nedeljni gubitak. Zlato je završilo sedmicu iznad 2500 dolara po unci, nakon što je u utorak dostiglo rekordnu visinu od 2531 USD.

Izvor: seebiz.eu

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak