Powell najavio smanjenje kamata

Foto: FED

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell u petak je postavio temelje za buduće smanjenje kamatnih stopa, iako je odbio dati tačne naznake o vremenu ili obimu.

“Došlo je vrijeme da se politika prilagodi”, rekao je čelnik centralne banke u svom dugo očekivanom uvodnom obraćanju na godišnjem okupljanju Feda u Jackson Holeu, Wyoming.

“Smjer kretanja je jasan, a vrijeme i tempo smanjenja stope zavisiće od pristiglih podataka, evoluirajućih izgleda i ravnoteže rizika.”

Sa tržištima koja čekaju smjernice o smjeru monetarne politike, Powell se usredsredio na osvrt na ono što je uzrokovalo inflaciju koja je dovela do agresivnog niza od 13 povećanja stopa od marta 2022. do jula 2023.

Međutim, primetio je napredak u pogledu inflacije i rekao da Fed sada može usmjeriti fokus na drugu stranu svog dvostrukog mandata, naime osigurati da ekonomija ostane oko pune zaposlenosti.

“Inflacija je značajno smanjena. Tržište rada više nije pregrejano, a uslovi su sada manje strogi od onih koji su prevladavali prije pandemije”, rekao je Powell. “Ograničenja u opskrbi su se normalizovala. I ravnoteža rizika za naša dva mandata se promijenila.”

Obećao je da ćemo “učiniti sve što možemo” kako bismo osigurali da tržište rada bude snažno i da se napredak u inflaciji nastavi.

Dionice su dodatno ojačale kada je Powell počeo govoriti, dok su prinosi državnih obveznica naglo pali.

Govor dolazi sa stopom inflacije koja se stalno vraća natrag na Fedov cilj od 2%, iako još uvijek nije tu. Mjerilo koje Fed preferira za mjerenje inflacije nedavno je pokazalo stopu od 2,5%, što je pad u odnosu na 3,2% prije godinu dana i daleko od svog vrhunca iznad 7% u junu 2022.

U isto vrijeme, stopa nezaposlenosti je polako, ali dosljedno rasla, nedavno na 4,3% i to u području koje bi inače izazvalo vremenski provjereni pokazatelj recesije. Međutim, Powell je rast nezaposlenosti pripisao većem broju pojedinaca koji ulaze u radnu snagu i sporijem tempu zapošljavanja, a ne porastu otpuštanja ili opštem pogoršanju tržišta rada.

“Naš je cilj bio vratiti stabilnost cijena uz održavanje snažnog tržišta rada, izbjegavajući oštra povećanja nezaposlenosti koja su karakterizirala ranije dezinflacijske epizode kada su inflacijska očekivanja bila slabije usidrena”, rekao je. “Iako zadatak nije dovršen, dosta smo napredovali prema tom ishodu.”

Tržišta očekuju da će Fed početi smanjivati u septembru, iako Powell nije spomenuo kada misli da će početi ublažavanje politike. Zapisnik sa sastanka odbora za otvoreno tržište u julu, objavljen u srijedu, navodi da “velika većina” zvaničnika vjeruje da će septembarsko smanjenje biti prikladno sve dok nema iznenađenja podataka.

Uz procjenu trenutnog stanja, Powell je odvojio dosta vremena u govoru kako bi procijenio što je dovelo do porasta inflacije — dosegnuvši najvišu razinu u više od 40 godina — kao i reakciju Fed-ove politike i zašto su pritisci na cijene popustili bez recesije.

Kada je inflacija prvi put počela rasti početkom 2021., on i njegovi kolege – kao i mnogi ekonomisti s Wall Streeta – odbacili su je kao “prolaznu” i uzrokovanu faktorima povezanim s Covidom koji će se smanjiti.

“Dobar brod Transitory bio je krcat,” šalio se Powell uz smijeh prisutnih, “s većinom analitičara mainstreama i centralnih bankara napredne ekonomije na brodu. Mislim da danas vidim neke bivše brodske kolege.”

Kada je postalo jasno da se inflacija širi s robe na usluge, Fed se okrenuo i počeo rasti, naposljetku dodavši 5,25 postotnih poena svojoj referentnoj stopi preko noći koja je bila oko nule nakon hitnih smanjenja u ranim danima pandemije.

Powell je rekao da je porast inflacije “globalni fenomen”, rezultat “brzog porasta potražnje za robom, napetih opskrbnih lanaca, tijesnih tržišta rada i naglog porasta cijena roba”.

Pripisao je povjerenje u Fed i dobro utemeljena očekivanja da će se inflacija u konačnici ublažiti ekonomiji izbjegavajući nagli pad tijekom ciklusa povećanja.

“FOMC nije odustao od izvršavanja svojih odgovornosti, a naše akcije su snažno pokazale našu predanost ponovnom uspostavljanju stabilnosti cijena”, rekao je. “Važan zaključak iz nedavnog iskustva jest da usidrena inflacijska očekivanja, pojačana snažnim djelovanjem centralne banke, mogu olakšati dezinflaciju bez potrebe za odustajanjem.”

Powell je dodao da se još “puno toga može naučiti” iz tog iskustva.

“To je moja procjena događaja. Vaša kilometraža može se razlikovati”, rekao je.

Podijeli ovaj članak