CEO Nvidije svakodnevno prodaje velike količine dionica kompanije

Prije pet godina, generalni direktor Nvidije, Jensen Huang, vredeo je respektabilnih 3,73 milijarde dolara. Danas je njegova neto vrijednost porasla na nešto više od 92 milijarde dolara, a ranije ovog ljeta vrijednost je bila nevjerovatnih 119 milijardi dolara.

Iako je Huang radio na Nvidiji više od tri decenije, tek je u posljednjih 12 mjeseci cijena akcija proizvođača čipova zaista počela da raste, a s tim dolazi i nadzor.

Investitori su uglavnom oduševljeni svojom okladom na poslovanje u Santa Klari, Kalifornija, i čovjekom kojeg je Mark Zakerberg nazvao “Tejlor Svift tehnologije.”

Međutim, meteorski rast Nvidije naveo je neke stručnjake da se zapitaju da li je korporativno upravljanje kompanije sazrelo tako brzo.

Oni ističu činjenicu da je izvršni direktor Huang ovog ljeta mjesecima prodavao akcije u vrijednosti od oko 14 miliona dolara gotovo svakodnevno. I dalje zadržava više od 3,5 odsto udjela u poslu.

Ovo neizbježno postavlja pitanja zašto Huang prodaje umjesto da zadrži akcije.

A to, zauzvrat, vodi do pitanja zašto Huang uopšte ima toliko akcija i da li njegov paket naknada podstiče učinak koji akcionari žele da vide.

Investitori žele više informacija o poslovanju na vrhu. Oni žele da vide transparentnije korporativno upravljanje, otvoreno planiranje nasljedstva i promjenu strukture plata kako bi motivisali sljedeću eru upravljanja, prema stručnjacima za kompenzacije izvršnih direktora koji su razgovarali sa “Fortuneom”, prenosi SEEbiz.

Huang prodaje svoje akcije prema vrlo specifičnom planu—ugovoru Pravila 10b5-1—koji rukovodiocima i zaposlenima omogućava kupovinu ili prodaju akcija sopstvene kompanije bez kršenja zakona o trgovanju povjerljivim informacijama koristeći unaprijed određen raspored.

Podijeli ovaj članak