Britanski fintech Revolut procijenjen na 45 milijardi dolara

Britanski fintech startap Revolut u petak je procijenjen na 45 milijardi dolara u sekundarnoj prodaji dionica s postojećim i novim investitorima. “Ova procjena odražava snažnu finansijsku uspješnost koju je firma zabilježila u posljednjim kvartalima, kao i napredak postignut u izvršavanju svojih strateških ciljeva”, rekao je Revolut u izjavi.

Krug su vodili Coatue, D1 Capital Partners i postojeći investitor Tiger Global, istaknula je firma. Nisu otkrili ukupnu vrijednost dionica na prodaju, piše CNBC.

Transakcija od 45 milijardi dolara naglo povećava vrijednost firme s 33 milijarde dolara iz jula 2021.

“Drago nam je pružiti priliku našim zaposlenicima da shvate dobrobiti kolektivnog uspjeha firme,” komentirao je izvršni direktor Revoluta Nik Storonsky. “Također smo uzbuđeni što možemo sklopiti partnerstvo s nekoliko novih investitora koji dijele našu viziju dok nastavljamo naše putovanje prema redefinisanju bankovnog pejzaža kakvog smo poznavali.”

Procjena dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Revolutu dodijeljena bankarska licenca s ograničenjima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Time je prekinuto trogodišnje čekanje nakon prvog podnošenja zahtjeva za licencu 2021. godine.

Niz problema doveo je do kašnjenja, uključujući Revolutovu vlasničku strukturu koja nije bila u skladu s pravilima koje je postavila Uprava za bonitetnu regulaciju Ujedinjenog Kraljevstva. Što je u međuvremenu riješeno.

Licenca omogućava Revolutu primanje depozita klijenata i izdavanje proizvoda kao što su zajmovi i kreditne kartice. Firma je sada spremna izgraditi bankarsku infrastrukturu u Ujedinjenom Kraljevstvu prije službenog pokretanja.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak