Agencija Mudis pobrojala 46.000 kompanija sa značajnim ruskim učešćem u EU zbog mogućeg kršenja sankcija

Međunarodna rejting agencija Mudis je u okviru zahtjeva 12. paketa sankcija protiv Rusije identifikovala 46.000 kompanija u Evropskoj uniji u kojima bar 40 odsto imovinskih prava direktno ili indirektno pripada Rusima ili ruskim kompanijama.

Kako se navodi, najviše takvih kompanija zabilježeno je u Češkoj, konkretno 12.480, Bugarskoj 9.581, Njemačkoj 4.296, Latviji 3.338 i Italiji 2.539.

U statistiku su uključeni i Rusi koji imaju dvojno državljanstvo, uključujući državljanstvo zemalja članica EU, prenosi Komersant.

“Uredba ima za cilj da obezbijedi bolju procjenu potencijalnih kršenja sankcija vezanih za Rusiju i odredi izvore prihoda Rusije. Države članice EU imaju zadatak da procijene informacije koje su prijavili obveznici kako bi otkrili potencijalno kršenje ili zaobilaženje sankcija”, objavljeno je na sajtu agencije Mudis.

Kompanije s ruskim učešćem većim od 40 odsto moraju, između ostalog, da od 1. maja izvještavaju o finansijskim transferima većim od 100.000 eura van Evropske unije.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak