Kriza budžeta seli se u Bundestag

Tri partije u njemačkoj vladi prošle sedmice su, poslije mjeseci burne svađe, dogovorile nacrt budžeta za 2025. To, međutim, sigurno nije okončalo natezanje oko plana javnih finansija, jer nacrt tek treba da izađe pred Bundestag i ponovo će biti glavna tema.

Vicekancelar Robert Habek (Robert Habeck) iz Zelenih ne krije koliko je nezadovoljan budžetskim pregovorima, a posebno ministrom finansija Kristijanom Lindnerom (Christian Lindner) iz najmanje stranke koalicije, liberalne FDP, piše DPA.

„Bilo bi uobičajeno da smo nacrt zatvorili s deficitom od dva posto, dakle s manjkom od devet milijardi eura,“ rekao je Habek izdanjima medijske grupacije Funke od četvrtka.

Nacrt s “rupom” od 12 milijardi je, međutim, prilično neuobičajen, dodao je Habek, koji je i ministar privrede. Tvrdi stavovi su „za sada onemogućili sužavanje jaza,“ dodao je. Na kraju parlamentarnog procesa, međutim, deficit mora biti sveden jer tako diktira ustav, objasnio je vicekancelar.

Naglasio je, međutim, da mu smeta što su detalji provjere usklađenosti prvog dogovorenog nacrta s ustavom izašli u javnost tokom ljetne pauze. Time je, bez da ga je imenovao, upro prstom u Lindnera.

„Takvo nastupanje stalno nekog primorava da se pravda ili da povlači neko svoje viđenje,“ rekao je.

Saskia Esken, šefica Socijaldemokratske partije (SPD), opisala je pregovore kao „teško svarljive.“ Prema njenoj procjeni, nacrt je bio dogovoren prije ljetne pauze i nije ga trebalo dalje bitnije dirati. „Sama rasprava je time postala važnija od teme,“ rekla je.

Podijeli ovaj članak