Gasi se Abrakadabra – nesuđeni e-commerce lider u regionu

Internet prodavnica u čije je pokretanje prije osam godina uloženo blizu deset miliona eura posljednju je narudžbinu za kupovinu primila ovog utorka. Sa niskim prihodima i visokim gubicima, Abrakadabra se više ne uklapa u Fortenovine planove.

Kao rezultat strateških promjena i fokusiranja na osnovne djelatnosti, a na osnovu dugoročnog poslovnog pravca Grupe, kako nam je objašnjeno u Fortenovi, zatvara se Abrakadabra, dosad najveća investicija u hrvatsku internetsku trgovinu. Prema tadašnjoj službenoj verziji, Agrokor je 2016. godine u pokretanje svog webshopa uložio oko šest miliona eura (neslužbena verzija bila je za nekoliko miliona eura viša), s ambicijom da od njega dugoročno stvori jednog od vodećih igrača u online trgovini u jugoistočnoj Europi.

Na Abrakadabrinim internetskim stranicama kupci su nedavno obaviješteni da će webshop prestati s poslovanjem zaključno s posljednjim danom avgusta, a posljednji dan za obavljanje kupovine na Abrakadabri bio je 12. avgust. Budući da je Abrakadabra bila trgovina neprehrambenim proizvodima, među kojima je bila zastupljena i tehnička roba, koja podleže obavezi trgovca za izdavanje garancije, kupcima je obećano da će brigu o svim pitanjima vezanim za garancije, reklamacije i isporuke narudžbi preuzeti korisnička podrška, koja će ostati aktivna još dvije godine.

Iako je pokrenuta s planom da već u prvoj godini poslovanja ostvari prihod od prodaje od dvadesetak miliona eura, Abrakadabra se nikada nije uspjela ni izdaleka približiti tom iznosu. Sam početak njenog poslovanja bio je mnogo slabiji od očekivanog, a zatim je došlo do Agrokorovog kraha koji je, kako se sada pokazuje, bio i početak njenog kraja. Fortenovoj firmi A007 Plus, nositeljici brenda Abrakadabra, prihodi su postojano rasli u posljednjih pet godina (od 1,3 miliona eura 2019. do 5,3 miliona 2023.), ali je isto tako postojano rastao i godišnji gubitak, koji je prošle godine premašio dva miliona eura.

Ako smo dobro razumjeli Fortenovinu formulaciju da će ‘Abrakadabra voditi brigu i biti odgovorna prema svim svojim zaposlenicima kojima je omogućen kontinuitet zapošljavanja‘, to bi trebalo značiti da će njenih 26 zaposlenika biti raspoređeno unutar Fortenove grupe, prenosi Lider Media.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak