Fed spreman za smanjenje kamatnih stopa u septembru

Američke Federalne rezerve SAD spremne su za smanjenje kamatnih stopa u septembru nakon što je „velika većina“ zvaničnika navela da je takva akcija vjerovatna, prema zapisniku sa sastanka centralne banke 30-31. jula.

Zapisnik, objavljen u srijedu, pokazuje da su neki donosioci odluka bili voljni da smanje troškove zaduživanja već na prošlomjesečnom sastanku. Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) koji donosi odluke, ostavio je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u rasponu od 5,25 do 5,50 posto 31. jula, ali je otvorio mogućnost za smanjenje na sastanku 17-18. septembra, prenosi Reuters.

Finansijska tržišta su očekivala da će septembarski sastanak označiti početak ublažavanja politike Feda, s smanjenjem kamatnih stopa za cijeli postotni poen do kraja ove godine. Na julskoj sjednici, većina članova FOMC-a smatrala je da će „ako podaci budu približno onakvi kakvi se očekuju, vjerovatno biti prikladno ublažiti politiku na sljedećem sastanku,“ navedeno je u zapisniku.

Takođe su napomenuli da su „mnogi“ zvaničnici Feda smatrali da su kamatne stope restriktivne i da je „nekoliko učesnika“ reklo da bi, usljed stalnog smanjenja inflacionih pritisaka, zadržavanje kamatnih stopa bez promjene značilo povećanje opterećenja na ekonomsku aktivnost. Zapisnik takođe pokazuje da manji broj kreatora politike strahuje da bi preuranjeno ublažavanje monetarne politike moglo ponovo pokrenuti inflaciju, prneosi Biznis.rs.

Iako su svi zvaničnici Feda bili saglasni da se kamatne stope zadrže nepromijenjene u julu, zapisnik otkriva da je „nekoliko“ donosioca odluka reklo da je napredak u smanjenju inflacije uz rast nezaposlenosti „dao vjerodostojnu osnovu“ za smanjenje stope za četvrt postotnog poena u julu, „ili da bi mogli podržati takvu odluku“ da je bila razmatrana.

Podijeli ovaj članak