Zlato na rekordnom nivou, dok se tržišta spremaju za Fedov zaokret

Zlato je bilo stabilno, blizu rekordne vrijednosti, prije dugo očekivanog govora predsjednika Federalnih rezervi (Fed) Jeromea Powella koji će uslijediti kasnije ove sedmice i koji bi mogao da pruži naznake o tome koliko brzo će centralna banka smanjiti kamatne stope.

Zlato se trgovalo za blizu 2.500 dolara za uncu, nakon što je u ponedjeljak dostiglo najviši nivo svih vremena. Powell će govoriti u petak na godišnjem simpozijumu Feda u Džekson Holu u Vajomingu, a očekuje se da će potvrditi zaokret ka nižim troškovima zaduživanja od sljedećeg mjeseca. Međutim, tržište je više zainteresovano da čuje šta bi se moglo dogoditi sa stopama nakon toga.

Uz to, ove sedmice će investitori pratiti američki izvještaj o zahtjevima za nezaposlene koji će biti objavljen u četvrtak. Izvještaj bi mogao da utiče na strategiju monetarnog ublažavanja Feda, dok pokušava da obuzda inflaciju bez gušenja privrednog rasta. Niže stope su generalno pozitivne za nekamatonosno zlato.

Plemeniti metal je ove godine porastao za više od 20 posto, dijelom vođen optimizmom da se Fedov zaokret u monetarnoj politici bliži. Povećana potražnja za utočištem na tržištima zbog povećanih geopolitičkih rizika i neizvjesnosti uoči američkih izbora u novembru također je doprinijela tome, pri čemu su centralne banke i azijski potrošači bili entuzijastični kupci zlata.

Ipak, postoje znaci da bi rekord zlata sada mogao da utiče na potražnju u Kini, nakon što je izvještaj od utorka pokazao da je prošlomjesečni uvoz najveće svjetske nacije koja kupuje zlatne poluge pao na najniži nivo od maja 2022.

Zlato je na spot tržištu bilo stabilno na 2.503,31 dolar u 13.16 u Singapuru, nakon što je u ponedjeljak dostiglo rekord od 2.509,94 dolara. Bloomberg Dollar Spot Index je porastao za 0,1 posto. Srebro i paladijum su opali, dok se cijena platine neznatno promijenila, prenosi Bloomberg Adria.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak