Snažan franak spasio Švajcarsku od previsoke inflacije

Snažna nacionalna valuta franak je spasila Švajcarsku od previsoke inflacije u poređenju sa SAD i Evrozonom, izjavio je guverner Švajcarske narodne banke (SNB) Tomas Džordan.

Inflacija u Švajcarskoj poslednjih godina nikada nije bila viša od 3,5 odsto, a to je uglavnom posljedica povoljnog kursa franka u odnosu na druge valute, dodao je on.

Poređenja radi, u 2022. je stopa inflacije dostigla maksimum od 9,1 odsto u Sjedinjenim Američkim Državama i 10,6 odsto u Eurozoni, prenosi Blumberg.

“Ako želite da se zaštitite od uvezene inflacije, onda franak mora da raste”, naveo je Džordan.

Švajcarska narodna banka je zbog toga u 2022. prestala da kupuje strane valute.

Tomas Džordan, koji treba da napusti funkciju guvernera sljedećeg mjeseca, rekao je da je snaga franka omogućila SNB da znatno manje podigne kamatne stope od drugih razvijenih zemalja.

Centralna banka Švajcarske je podigla referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto prije nego što je počela da ublažava u martu, dok su Evropska centralna banka (ECB) i Federalne rezerve SAD morale da znatno više povećaju troškove zaduživanja.

Ekonomisti koje je anketirao Blumberg očekuju da će Švajcarska narodna banka u septembru smanjiti kamate za još 25 baznih poena na jedan odsto, dok trgovci smatraju da će monetarno popuštanje biti još veće.

Podijeli ovaj članak