Preuzimanje Twittera završilo kao najgori ugovor za banke još od finansijske krize

Kupovina Twittera od strane Elona Muska ispostavila se kao najgori finansijski dogovor za banke od recesije 2008. godine, prema pisanju The Wall Street Journal-a.

Muskovih 13 milijardi dolara kredita, koje je uzeo kako bi finansirao preuzimanje ove društvene mreže, ostalo je zarobljeno na bilansima stanja sedam banaka koje su finansirale dogovor, uglavnom zbog lošeg poslovanja kompanije, izvijestio je Journal u utorak.

To je neuobičajeno za zajmodavce, koji obično brzo preprodaju kredite kako bi ih skinuli sa svojih knjiga i prikupili naknade povezane s prodajom duga.

Zajmodavci, među kojima su banke poput Morgan Stanley, Bank of America i Barclays, zadržali su Muskov kredit već 22 mjeseca. To je najduži neprodati finansijski dogovor za banke od Velike finansijske krize, prema podacima PitchBook LCD-a na koje se poziva Journal.

Izvori su rekli da su banke bile voljne da finansiraju dogovor uglavnom zbog toga što je Musk, koji i dalje spada među najbogatije ljude na svijetu, učinio ponudu previše primamljivom.

Međutim, izvori su dodali da su krediti uglavnom predstavljali teret za bilanse banaka, pri čemu su neki zajmodavci značajno smanjili njihovu vrijednost otkako je dogovor zaključen krajem 2022. godine.

U jednom slučaju, teret preuzimanja Muskovog duga ograničio je iznos novca dostupan za druge akvizicije i finansijske dogovore, rekli su izvori.

Dug je takođe uticao na plate bankara, pri čemu su neki bankari zaduženi za spajanja i akvizicije vidjeli smanjenje kompenzacija za 40% u 2023. godini u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom zbog kredita koji su ostali na bilansima, a najveći među njima bio je Muskov za preuzimanje Twittera.

Muskov kredit donosi određeni prihod zajmodavcima kroz velike kamate, navodi se u izvještaju.

Banke bi mogle povratiti punu vrijednost duga ako X bude u stanju da vrati glavnicu kredita kada oni dospiju. Međutim, zajmodavci očekuju gubitak od 2 milijarde dolara, prema izvještaju Journal-a, pozivajući se na osobe upoznate sa situacijom.

U međuvremenu, čini se da X i dalje ima finansijskih poteškoća, uprkos Muskovom kontroverznom preuređenju i mjerama štednje. Kompanija je ostvarila prihod od 1,48 milijardi dolara u prvoj polovini 2023. godine, što je pad od 40% u odnosu na isti period prethodne godine, prema podacima Bloomberg-a.

Izvor: Business Insider

Podijeli ovaj članak